Otvoreni pozivi za dodjelu sredstva

Europske Komisija je 23. studenog 2023. objavila dva Poziva za dostavu prijedloga u sklopu Inovacijskog fonda, kako bi se ubrzala primjena inovativnih tehnologija u Europi: 
 
  • Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava  ( oznaka Poziv IF23)
Poziv IF23 na raspolaganju ima 4 milijarde eura za projekte u različitim sektorima, uključujući dekarbonizaciju, proizvodnju čistih tehnologija, pomorstvo i energetski intenzivne industrije.

Rok za Prijave je 9. travnja 2024.

Više informacija o Pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava možete pronaći putem poveznice.
 
  • Poziv za ugovaranje fiksne premije za projekte proizvodnje obnovljivog vodika (oznaka Dražba IF23)
Dražba IF23 na raspolaganju ima 800 milijuna eura i prvi je Poziv takve vrste u Europi s ciljem podržati proizvodnju obnovljivog vodika. Dražbe su novi mehanizam financiranja u okviru Inovacijskog fonda i ključni element Europske banke za vodika.

Rok za Prijave je 7. veljače 2024.

Više informacija o ugovaranju fiksne premije za projekte proizvodnje obnovljivog vodika možete pronaći na stranicama Kommisije putem poveznice.
 
  
Pozivi će staviti na raspolaganje do 4,8 milijardi eura za industriju i proizvođače čiste tehnologije u Europi za podršku ciljevima Europskog zelenog plana i u skladu sa Aktom o industriji s nultom neto stopom emisija (Net-zero industry act).

Europska komisija u svrhu predstavljanja ključnih dijelova Poziva organizirala je online Info dane za sve potencijalne prijavitelje na razini EU:
  • Info dan za Poziv za ugovaranje fiksne premije (Dražbe IF23) održan 30. studenoga u terminu 10:00 - 12:30;
Zainteresirani prijavitelji mogu pogledati snimku i preuzeti prezentacije putem poveznice.
 
  • ​Info dan za Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava (Poziv IF23) održati će se u četvrtak, 7. prosinca u terminu 10:00-17:30;
Zainteresirani prijavitelji mogu ogu pogledati snimku i preuzeti prezentacije putem poveznice.


Informacije o Pozivima dostupni su i putem LinkedIn i Twitter Europske komisije.


Uz Info dan na razini EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa Europskom komisijom organizira Nacionalni Info dan za sve potencijalne prijavitelje u Zagrebu:

Info dan će se održati u četvrtak, 18. siječnja 2024. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Roosveltov trg 2, Zagreb

te će se moći pratiti i online (poveznica će biti naknadno dostavljena registriranim sudionicima). 

Registrirati se za sudjelovanje na Info danu možete putem Prijavnog obrasca.

 

Više informacija o Inovacijskom fondu i Pozivima možete pronaći na stranicama Europske komisijeEuropske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA)