Uručen poziv za dostavu dokumentacije za financiranje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560e5bf9e6603.jpg

'Prethodna Vlada se obvezala izgraditi sve centre za gospodarenje otpadom do 2010. godine. Tako su intenzivno radili da je realizacija do 2012. godine bila nula. A ovako radimo zadnje četiri godine - 2 centra su izgrađena i u probnom radu, Marišćina i Kaštijun za Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Za dva su osigurana sredstva i u tijeku su natječaji za izvođače radova, to su Bikarac za Šibensko-kninsku i Biljane Donje za Zadarsku županiju, a još tri centra do kraja godine dovršavaju prijavu za odobravanja sredstava. Ovih 7 centara pokriva potrebe za oko dva milijuna stanovnika Hrvatske.Danas smo uručili poziv za dostavu projektne dokumentacije za financiranje EU sredstvima Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Centar je vrijedan 385 milijuna kuna, a za njegovu ćemo realizaciju iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 90% sredstava' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar Zmajlović danas je Dini Peroviću, direktoru tvrtke Eko d.o.o., uručio poziv za dostavu projektnog prijedloga za sufinanciranje EU sredstvima izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Vrijednost centra je 385 milijuna kuna. Izgradnjom CGO-a Biljane Donje riješit će potrebe gospodarenja otpada za stanovnike Zadarske i dijela Ličko-senjske županije. U roku od godinu dana od otvorenja tog centra sanirat će se sva odlagališta otpada na tom području.

'S obzirom da financiranje iz EU fondova iznosi oko 70%, u Fondu osiguravamo dodatna sredstva za izgradnju centara i to do 90% iznosa ukupne investicije kako bismo jedinicama lokalne samouprave olakšali realizaciju ovih financijski zahtjevnih projekata. Jedinicama lokalne samouprave tako preostaje osigurati samo 10% preostalog iznosa' – istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Centrom za gospodarenje otpadom Biljane Donje upravljat će tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom, obnovljivim izvorima energije i energetsku učinkovitost Zadarske županije. Direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović zahvalio je ministru Zmajloviću na pozivu za dostavu projektne dokumentacije, kao i pomoći od strane Ministarstva i Fonda na realizaciji ovog projekta te osnivačima EKO d.o.o. Zadarskoj županiji, Gradu Zadru i Gradu Benkovcu.

'Natječaj za izvođača radova na izgradnji centra je raspisan krajem srpnja, sada možemo očekivati skoro osiguranje sredstava, a sljedeći korak nakon toga su sami radovi. Centar će biti izgrađen do kraja 2018. godine i njegovom izgradnjom će se uspostaviti  cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u županiji'  - rekao je direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović.

U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom čija je vrijednost procijenjena na 5 milijardi kuna. CGO-i su uz razvrstavanje otpada i sanaciju odlagališta jedan od stupova sustava gospodarenja otpadom. Centri za gospodarenje otpadom po svim svojim karakteristikama su suvremene tvornice koje rade u skladu s visokim ekološkim standardima. Trajno se odlaže tek minimalni dio otpada, dok se iz većeg dijela izdvajaju korisne sirovine i materijali za energetsko iskorištavanje. Izgradnja centara preduvjet je za sanaciju i zatvaranje odlagališta. Sva odlagališta otpada u RH bit će sanirana i zatvorena godinu dana od otvaranja centara za gospodarenje otpadom.

Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj osigurava se čist i zdrav okoliš i veća kvaliteta života svim stanovnicima te se potiče razvoj gospodarstva i otvaranje novih zelenih radnih mjesta, posebno u sektorima oporabe i recikliranja.

Ministar Zmajlović naglasio je da će se samo u centrima za gospodarenje otpadom otvoriti 650 radnih mjesta, a još 950 bit će otvoreno u tvrtkama i obrtima koje će ih opsluživati. K tome, ovo znači i poslove za građevinske tvrtke angažirane na izgradnji centara.

 



Stranica