20% više modela A+++ uređaja za koje od danas možete dobiti 800 kuna državnih poticaja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560e6a4c99ea3.jpg

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je objavio novi Javni poziv za sufinanciranje kućanskih uređaja A+++ energetskog razreda.

'Građani od danas mogu dobiti 800 kuna državnih poticaja na više prodajnih mjesta i mogu birati između bolje ponude A+++ uređaja u odnosu na prvu akciju u lipnju. Osigurali smo 8 milijuna kuna za novih 10.000 uređaja kako bismo što većem broju građana dali poticaj da koriste energetski učinkovite uređaje i tako smanje potrošnju energije i vode, emisije štetnih plinova i uštede na troškovima' - istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom prvog dana javnog poziva kojeg zajednički provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovo je druga takva akcija u ovoj godini, u lipnju je 10.000 uređaja za koje su bili dostupni državni poticaji od 800 kuna kupljeno u roku od 9 dana. Korištenje tih 10.000 A+++ uređaja ukupno će uštedjeti oko milijun kilovat sati električne energije, što je otprilike godišnja potrošnja struje u 73 ili vode u 166 kućanstava.

Novi krug poticaja započet 2.listopada 2015. uključuje gotovo 20% više uređaja i isto toliko više prodajnih mjesta na kojima je moguće ostvariti poticaje. Sufinanciraju se hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, rublja i sušilica, ukupno 461 model, a ključno je da građani u roku 15 dana od kupnje u Fond dostave svu potrebnu dokumentaciju. Radi se o potpisanom obrascu kojeg će građanin dobiti na prodajnom mjestu, preslici osobne iskaznice, računa i dokumenta koji sadrži IBAN. Poticaj može ostvariti svaka punoljetna osoba i to za jedan kupljeni uređaj na jednom od 550 prodajnih mjesta diljem Hrvatske.

'Popis svih dostupnih modela i prodajnih mjesta nalazi se na web stranicama Fonda i Ministarstva okoliša i tu može početi potraga za uređajem. Na prodajnom mjestu će građani prilikom kupnje dobiti jedinstveni obrazac s barkodom koji im garantira da je u Fondu osigurano 800 kuna za njihovu kupnju. Važno je istaknuti da građani obrazac s ostalom dokumentacijom moraju dostaviti u Fond u roku od 15 dana od kupnje. 800 kuna na svom računu građani mogu očekivati u roku od 30 dana od datuma dostave dokumentacije u Fond' - rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

U prvih par sati provedbe programa već je kupljeno više od polovice od predviđenih 10.000 uređaja, a koliko poticaja je još preostalo, građani mogu pratiti na web stranicama Fonda i ministarstva.

Ministar Zmajlović naglasio je da je cilj provedbe ovog programa postizanje energetskih ušteda u kućanstvima, odnosno smanjenje potrošnje energije na nacionalnoj razini.

'Građani koji su uređaje kupili u prvom krugu već mogu primijetiti manje troškove za struju i vodu, a u isto vrijeme štite okoliš zbog manjih emisija stakleničkih plinova' - rekao je Zmajlović dodavši kako građani dodatne uštede energije ostvaruju i obnovom kuća i zgrada te korištenjem električnih i hibridnih vozila.

Upravo zbog velikog interesa građana, 23. rujna je ponovljen i javni poziv za sufinanciranje električnih i hibridnih vozila. 'Prema broju pristiglih zahtjeva procjenjujemo da smo došli blizu iskorištenja svih predviđenih sredstava od 7,5 milijuna kuna te ćemo u utorak zatvoriti javni poziv za ekološki prihvatljiva vozila' - naglasio je Zmajlović.

 

 



Stranica