Obnovljivim izvorima energije protiv energetskog siromaštva

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560d3f6b3693f.JPG

Provodimo projekt ugradnje 5 solarnih sustava u domove građana s područja Karlovačke županije koji nemaju struju. Te se kuće nalaze daleko od elektroenergetske mreže i njihovo priključenje na sustav nije isplativo. Ovime ćemo tim građanima omogućiti da dobiju električnu energiju iz sunčeve svjetlosti. Vlada će osmisliti program kako bi se projekt nastavio i u 2016. Zasad planiramo ugraditi 100 solarnih sustava, a vrijednost projekta procijenjena je na 6 milijuna kuna“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon obilaska kuće obitelji Kekić u Slunju u kojoj se u sklopu projekta „Elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije“ ugrađuje solarni sustav za proizvodnju električne energije.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Cilj projekta je osigurati električnu energiju kućanstvima u ruralnim krajevima koja su udaljena od elektroenergetske mreže. Pilot projekt ugradnje solarnih sustava krenuo je u Karlovačkoj županiji,a u planu je da se nastavi i iduće godine.

 „U Fondu smo za provedbu ovog projekta osigurali 4,5 milijuna kuna odnosno 80% njegove vrijednosti, a ostatak sredstava osigurat će UNDP i županije. Oprema koja se u sklopu pilot projekta ugrađuje u kuće je od hrvatskih proizvođača. Sufinanciranjem projekata korištenja obnovljivih izvora energije stvaramo tržište za domaće tvrtke koje su se opredijelile za proizvodnju 'zelenih' tehnologija“ – izjavila je načelnica sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica.

Pristup kojim će se kućama omogućiti pristup električnoj energiji temelji se na korištenju „otočnih“ solarnih sustava, bez potrebe za priključak na elektroenergetsku mrežu. Takvi sustavi proizvode električnu energiju preko fotonaponskih panela i pohranjuju je u baterije koje će trajati i do tri dana u slučaju lošeg vremena. Predviđena su tri tipska sustava ovisno o broju članova u kućanstvu. Sustavi će korisnicima omogućiti korištenje svih standardnih kućanskih uređaja.

U paketu koji se daje na korištenje kućanstvima dolazi i pomoćni agregat koji služi za proizvodnju struje u slučaju višednevne magle ili duljeg perioda bez sunca, energetski učinkovit hladnjak i set LED žarulja. Jedan od osnovnih kriterija je da je kućanstvo naseljeno trajno ili većim dijelom godine i to vlasnicima ili suvlasnicima te da je više od 1 km udaljeno od elektroenergetske mreže.

Ovaj projekt ruralne elektrifikacije upravo je 'živi' primjer održivog razvoja u praksi. Obiteljima bez struje u udaljenim područjima osigurava se pristup energiji iz obnovljivih izvora. Rješenje je suvremeno, ekološki održivo i višestruko ekonomski isplativije. Svojim radom snažno zagovaramo takav cjelovit i sustavan pristup razvoju koji ima ljude u središtu, smanjuje nejednakosti i siromaštvo, koristi nova tehnološka rješenja, potiče stvaranje novih poslova i čuva okoliš“ – izjavila je voditeljica projektnog ureda Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj Sandra Vlašić.

Solarni paneli koji se ugrađuju u pet kuća na području Karlovačke županije proizvedeni su u varaždinskoj tvrtki Solvis. Ostalu prateću opremu proizvela je tvrtka Infoton iz Novog Marofa.



Stranica