U Iloku organizirana akcija čišćenja korita Dunava

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/579b6922e359c.jpg

U Iloku je danas Klub podvodnih aktivnosti Vukovar organizirao akciju čišćenja korita rijeke Dunav kojoj su se priključili ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun.

„Drago mi je što su me Iločani i Vukovarci pozvali da sudjelujem u akciji čišćenja korita Dunava kojoj sam se rado odazvao. Bilo bi dobro kad bi svatko od nas barem jedanput godišnje sudjelovao u ovakvoj ili sličnoj akciji jer, nažalost, svjedoci smo toga da neki naši sugrađani bacaju otpad tamo gdje mu nije mjesto. Stoga bi bilo najbolje kad ne bi morali organizirati ovakve akcije. To bi značilo da otpadom gospodarimo odgovorno te ga ne bacamo u naše šume, polja, mora, jezera i rijeke“ – izjavio je ministar Slaven Dobrović.

Ministar je istaknuo da je važno očuvati Dunav od onečišćenja jer u toj rijeci leži veliki potencijal za razvoj održivog turizma od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo.

Dunav je jedan od najvećih europskih eko sustava važan za brojne vrste, ali i za gospodarski razvoj jer povezuje brojne zemlje i područja. RH provodi Dunavsku strategiju koju je donijela EU kako bi se boljom koordinacijom između 14 država dunavske regije zaštitio Dunav.

Hrvatska je veliki dio Podunavlja uvrstila u ekološku mrežu Natura 2000 kako bi potakla održivi razvoj tog područja. Za zaštitu Dunava važna su i područja duž rijeka Mure i Drave. Hrvatska posljednjih nekoliko godina provodi niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja upravljanja ovim područjem te je nakon proglašenja ekološke mreže uslijedilo proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava, te u konačnici proglašenje Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između RH i Mađarske.



Stranica