Na odlagalištu Meka u Ludbregu započeli radovi vrijedni oko 37 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/579a0c33de73d.JPG

Grad Ludbreg započeo je s radovima na projektu Sanacija odlagališta komunalnog otpada Meka. Početak radova obišli su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, saborski zastupnik Milorad Batinić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Vrijednost ukupnog projekta sanacije odlagališta iznosi oko 37 milijuna kuna, a sufinanciran je iz kohezijskog fonda EU. Ministarstvo okoliša je osiguralo 100% sufinanciranje projekta. Iz EU fondova osigurano je 85% sredstava, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 15%.

Na odlagalištu Meka, koje je u vlasništvu Grada Ludbrega te se prostire na površini od 34.278 m2, otpad se skupljao od 1994. godine, a zatvoreno je početkom 2015. godine.

Investicijom je zadovoljan potpredsjednik Vlade Božo Petrov. "Kružno gospodarstvo važno je za Hrvatsku i da su se ovdje odložene sirovine prethodno razdvojile, tu bi možda bilo oko 30 milijuna kuna. To je novi Plan gospodarenja otpadom jer zeleni je okoliš karta na koju Hrvatska može igrati i razvijati se" - ocijenio je Petrov.

Ministar Dobrović je pak stavio naglasak na to da se krenulo s radovima kojima se nastoji minimalizirati šteta koja je godinama nastajala. "Cilj sanacije odlagališta otpada Meka u Ludbregu je povećanje kvalitete života građana i jačanje razine zaštite okoliša. Gradu smo osigurali 100% financiranje sanacije odlagališta otpada. Radi se o projektu vrijednom gotovo 37 milijuna kuna koji se planira završiti do kraja ove godine. Ljudi stvaraju otpad i sada se trebaju suočiti s posljedicama krivog postupanja. Sada smo u situaciji da promijenimo takve sustave i uvedemo novi koji počiva na cirkularnoj ekonomiji" – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Radovi na sanaciji trebaju biti gotovi do prosinca, odnosno oko 150.000 tona otpada dotad treba iskopati i premjestiti. "Drago mi je da su radovi započeli, a riječ je o jednom od najvrijednijih projekata koji su rađeni u Ludbregu, i to europskim novcima, konkretnije, sredstvima iz kohezijskog fonda EU. Projekt je za Grad Ludbreg financiran u stopostotnom iznosu" - pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić te dodao kako će Ludbregu nakon sanacije odlagališta ostati ''zeleno brdo''.

 



Stranica