Zamjenik ministra Mario Šiljeg posjetio Park prirode Biokovo

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/579c893ea9ec7.JPG

U sklopu svog boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zamjenik ministra Mario Šiljeg obišao je Park prirode Biokovo. Domaćini su upoznali zamjenika s planovima dugoročnog razvoja parka, a posebno s planiranim uvođenjem novog modela posjećivanja.

U okviru tog projekta, pojačati će se parkovna infrastruktura, a ulaz osobnih vozila u park će biti ograničen  zbog sve izraženijeg pritiska posjetitelja, posebno tijekom srpnja i kolovoza. Umjesto dosadašnjeg modela ulaska osobnim automobilima, planira se uvođenje organiziranog prijevoza, cime će smanjiti pritisak na prirodu, a umanjiti i emisija stakleničkih plinova što je imperativ upravljanja u zaštićenim područjima. 

Također, stručna voditeljica parka gospođa Ksenija Protrka, upoznala je zamjenika s planom uređenja Jame za Supinom za posjećivanje, što bi bio prvi takav speleološki objekt u PP Biokovo. 

Zamjenik je podržao planove domaćina,  te ih je upoznao s temeljnim smjernicama upravljanja zaštićenim područjima koje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode planira implementirati u narednom razdoblju. Namjera ministarstva je postupna uspostava ravnomjernijeg opterećenja svih zaštićenih područja u Hrvatskoj, te usporedno i dostizanje njihove financijske održivosti. 

U sklopu boravka u Parku, zamjenik Šiljeg je s zaposlenicima parka i proslavljenim svjetskim alpinistom Stipom Božićem prisustvovao tradicionalnom misnom slavlju na najvišem biokovskom vrhu Sv. Juri. Posjet Parku završen je obilaskom objekta Odašiljača i veza d.o.o. 



Stranica