Svečano obilježena prva faza projekta izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju

  • Slika /slike/Vijesti/2022/PSP Grubišno Polje 5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te ostale visoke dužnosnike, sudjelovao svečanom obilježavanju završetka prve faze projekta izgradnje novog, drugog hrvatskog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju te puštanju u rad novoizgrađene plinske stanice budućeg PSP-a Grubišno Polje.
 
Ministar Habijan tom je prigodom naglasio kako je, sukladno globalnoj geopolitičkoj situaciji, nužno osigurati pristup svim energentima, vodeći pri tome računa o dekarbonizaciji i zelenoj EU politici. Istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske podupire ulaganja u projekte koji će ojačati naš plinski sustav i osigurati dostatne količine prirodnog plina te, kao jedan od najvažnijih projekata, naveo proširenje LNG terminala na otoku Krku i jačanje plinskog transportnog sustava.
 
„Ovaj vizionarski potez Vlade Republike Hrvatske, koja je financirala projekt zajedno sa Europskom komisijom, osigurao je stabilnost opskrbe u Republici Hrvatskoj tijekom zadnje dvije godine, kada je riječ o prirodnom plinu. U kombinaciji sa mjerama koje je Vlada donijela po pitanju ograničavanja cijena energenata, osigurani su svi postulati Europske unije, te su energenti građanima i gospodarstvu Republike Hrvatske isporučivani u dovoljnim količinama i po priuštivim cijenama“, kazao je ministar Habijan.
 
Izgradnju novog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju ministar Habijan istaknuo je kao dodatan element sigurnosti opskrbe koji će zaokružiti ovu infrastrukturnu inicijativu i pružiti dodatnu garanciju razvoja tržišta. Također, naglasio je kako se otvaraju nove mogućnosti za sve sudionike na tržištu, a u planu je i osnivanje burze plina kako bi se zaokružio, ne samo infrastrukturni već i institucionalni okvir platformom učinkovitog trgovanja.
 
„Ovo je strateški investicijski projekt u energetskom sektoru Republike Hrvatske koji se razvija upravo zacrtanom dinamikom. Projekt je važan, kako za razvoj lokalne, tako i regionalne samouprave. Njime će se osigurati nova radna mjesta, ali i novi izvori prihoda, kako za grad Grubišno Polje, tako i za Bjelovarsko-bilogorsku županiju“, zaključio je ministar Habijan.
 
Sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima RH projekt izgradnje podzemnog skladišta plina na eksploatacijskom polju za podzemno skladištenje prirodnog plina „Grubišno polje“nalazi se na listi strateških investicijskih projekata RH te je potpuno u skladu sa Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu. Ovaj javni investicijski projekt podnositelja društva Podzemno skladište plina d.o.o. ukupne je vrijednosti 67.000.000,00 eura. Kroz dvije faze realizirat se izgradnja podzemnog skladišta prirodnog plina, a postrojenje će raditi kao sustav skladišta plina komplementarno s postojećim Podzemnim skladištem plina Okoli. Svrha izgradnje novog podzemnog skladišta plina jest povećanje kapaciteta sustava skladišta plina u RH, pokrivanje vršnih potreba za potrošnjom plina te povećanje fleksibilnosti opskrbe, sigurnosti i neovisnosti plinskog sustava RH u cjelini.


Foto: HINA

Stranica