Održan prvi sastanak Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazahstana

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Hand shake.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održan prvi sastanak Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazahstana. S hrvatske strane delegaciju je predvodio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, a sa strane Republike Kazahstan Alibek Kuantyrov, ministar gospodarstva Republike Kazahstan.

Strane su razmijenile informacije o aktualnoj makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i Kazahstanu, kao i o stanju i perspektivama bilateralne trgovine i daljnjeg razvoja gospodarske suradnje.

S ciljem poticanja snažnijih bilateralnih trgovinskih i gospodarskih odnosa te jačanja trgovinskih i investicijskih odnosa između poslovnih zajednica na oba tržišta, strane su se usuglasile oko pitanja uspostave Kazahstansko-hrvatskog poslovnog vijeća, uz posredovanje Hrvatske gospodarske komore s hrvatske strane i Međunarodne trgovinske komore s kazahstanske strane. Vijeće bi se sastojalo od kazahstanskih i hrvatskih tvrtki, čiji je cilj proširiti poslovne odnose i kontakte, a koje bi mogle pronaći interes u formiranju specijaliziranih radnih skupina unutar Vijeća te se fokusirati na određene sektore ili teme od interesa.

Na sastanku se raspravljalo i o mogućnostima višesektorske suradnje i to na području gospodarstva, energetike i energetske učinkovitosti, prometa i infrastrukture, stojarstvu i električnoj inustriji, svemirskim istraživanjima te poljoprivredi, turizmu i sportu.

Prvi sastanak Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazahstana zaključen je svečanim potpisivanjem Protokola.

Stranica