Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije iskoristili najviše državnih poticaja za solarne kolektore

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/561120549174b.JPG

"Najviše bespovratnih državnih poticaja za solarne kolektore iskoristili su stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije. Odobrena su 42 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna koje sufinanciramo sa 955.000 kuna. Po korištenju solarnih koletora slijede stanovnici Krapinsko-zagorske županije u kojoj je odobreno 39 projekata te Sisačko-moslavačke županije sa 29 projekata" - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Cavtatu.

Ministar Zmajlović danas je u Cavtatu obišao obiteljsku kuću čiji je vlasnik Srećko Jankuleski iskoristio bespovratne državne poticaje za povećanje energetske učinkovitosti kuće.

Kuća obitelji Jankuleski primjer je kako se kombiniranjem mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije čuva okoliš, štedi energija i smanjuju troškovi. Obnavlja se fasada, a na kući su postavljeni i solari kojima se grije voda. Korištenjem solara mogu se osigurati značajne uštede energije jer godišnje takav sustav zadovoljava 50-60% potreba za toplom vodom.

Zahvaljujući ovim mjerama kuća će priječi iz energetskog razreda C u A, odnosno bit će niskoenergetska kuća. Obnovom će godišnje uštedjeti 11.814,76 kWh energije te gotovo 7.000 kuna.

Osim što se čuva okoliš i štedi energija, projektima energetske učinkovitosti omogućujemo razvoj gospodarstva jer su to poslovi za građevinske tvrtke, obrtnike i proizvođače opreme.

"Samo ove godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća stiglo je 12.000 zahtjeva, a već je odobreno sufinanciranje obnove preko 7.800 kuća. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je obnova 347 kuća u kojima živi 1.559 građana" - istaknuo je ministar Zmajlović.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije provode se brojni projekti energetske učinkovitosti. Što se tiče energetske obnove obiteljskih kuća, odobreni su bespovratni državni poticaji za obnovu 347 kuća, od čega je 47 kuća u samom Gradu Dubrovniku. Ukupna vrijednost obnova je 31 milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ih sa 23,4 milijuna kuna.

Na javnom natječaju za obnovu višestambenih zgrada ove je godine odobreno sufinanciranje obnove tri zgrade u Gradu Dubrovniku ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, a udio sufinanicranja je 1,8 milijuna kuna.

Građani Dubrovačko-neretvanske županije iskoristili su i poticaje za kupnju kućanskih uređaja energetskog razreda A+++, čime će dodatno povećati energetsku učinkovitost u svojim kućanstvima.

U dvije ovogodišnje akcije poticanja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, na području Dubrovačko-neretvanske županije kupljeno je ukupno 353 kućanskih uređaja sa poticajima od 800 kuna po uređaju. Najviše je kupljeno perilica rublja, njih 318, te 22 perilice posuđa, 12 hladnjaka sa zamrzivačem i jedna sušilica.

 



Stranica