U samo jednom danu kupljeno 10.000 A+++ uređaja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/560f92937f796.jpg

U samo jednom danu u trgovinama diljem Hrvatske kupljeno je svih 10.000 energetski najučinkovitijih uređaja za koje su bili dostupni državni poticaji od 800 kuna po uređaju.

Javni poziv za sufinanciranje kupnje takvih uređaja objavljen je jučer, a građani su mogli birati između više od 470 različitih modela A+++ uređaja. U Fondu je za ovaj program ukupno osigurano 16 milijuna kuna, 8 ih je građanima dodijeljeno u 9 dana provedbe programa u lipnju, a 8 tijekom prvog dana trajanja javnog poziva u petak 2. listopada 2015.

Prvog dana drugog kruga akcije, u 19:40 sati, kupljen je posljednji uređaj uz poticaj, a riječ je o sušilici rublja koju je putem internetske trgovine kupila osoba iz Poreča.

„Uvjerili smo se u veliki interes građana i u prvom krugu poticaja, ali ovakav odaziv je nadmašio naša očekivanja. Drago mi je jer svaki građanin odnosno svako kućanstvo kupnjom A+++ uređaja odlučuje dati svoj doprinos očuvanju okoliša, a plusevi su doista višestruki. Plus kućanstvima su uštede na troškovima za energiju i vode, a dva plusa za okoliš su manja potrošnja energije i manje CO2 emisija. Nadam se kako će i u budućim kupnjama građani iskazati svoju ekološku osviještenost, a mi smo tu da im kroz informiranje i programe sufinanciranja olakšamo donošenje „zelenih“ odluka“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Program sufinanciranja su zajednički pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

Sufinancirala se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na više od 500 prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Građani su u ovom krugu mogli odabrati jedan od 471 modela najučinkovitijih uređaja na tržištu.

Najveći broj uređaja kupljen je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 83% kupljenih uređaja bile su perilice rublja.40% građana je obavilo kupnju kako bi zamijenili uređaj stariji od 6 godina, dok je za 47% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju ovih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 938.189kWh energije i spriječiti 220 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 68 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Građani koji su u trgovinama dobili obrasce za sufinanciranje imaju rok do 19. listopada da u Fond pošalju svu potrebnu dokumentaciju, kako bi u roku 30 dana od dana dostave dokumenata u Fond dobili 800 kuna poticaja na svoj račun“ - naglasio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Vjerujem da je mnogima upravo ovih 800 kuna omogućilo da kupe uređaj koji troši manje energije i vode i koji će im se sasvim sigurno korištenjem isplatiti. Drago mi je i da je Fond potičući energetsku učinkovitost u mogućnosti pomoći građanima da podignu kvalitetu života i smanje troškove, a svakako je nezanemariv i utjecaj na nacionalno smanjenje potrošnje energije. Razmišljati o energetskoj učinkovitosti je važno, a kućanski uređaji su tek prvi korak“ - dodao je, naglasivši kako je zadovoljan i s ostalim programima sufinanciranja poput energetske obnove kuća i kupnje električnih i hibridnih vozila.

53% građana koji planiraju zamijeniti svoj stari uređaj novim, stari uređaj mogu besplatno predati na prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.



Stranica