Recikliranjem stakla do gospodarskog rasta i zelenih radnih mjesta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55a3a4f806c04.jpg

'Kroz projekte i ulaganja u gospodarenje otpadom, energetsku učinkovitost i zaštitu prirode u ovom smo mandatu stvorili 11.000 zelenih radnih mjesta. Poslovni sektor potičemo i ukidanjem i smanjenjem parafiskalnih nameta čime smo gospodarstvo rasteretili za 130 milijuna kuna godišnje. Tvrtka Vetropack je primjer kako gospodarski razvoj i zaštita okoliša idu zajedno. Radi se o jedinoj domaćoj tvrtki koja iz otpadnog stakla, koje je moguće gotovo 100% reciklirati, proizvodi staklenu ambalažu. Kroz povećanje reciklaže, sanaciju odlagališta otpada i gradnju centara za gospodarenje otpadom stvaramo pretpostavke da se u iduće četiri godine otvori još 16.000 zelenih radnih mjesta' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u tvornici Vetropack Straža.

Ministar Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sve Müller obišli su pogon za recikliranje otpadnog stakla tvrtke Vetropack Straža u Humu na Sutli.

Vetropack Straža jedini je proizvođač ambalažnog stakla u Hrvatskoj i jedina tvornica koja ga reciklira. Ima 613 zaposlenih u Hrvatskoj, a cijela grupacija Vetropack u Europi zapošljava oko 3.000 radnika.

'Vetropack Straža kao jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj u svom procesu ima i reciklažu staklenog krša. Kao firma ponosni smo i sretni što proizvodimo jedini ambalažni materijal koji se može reciklirati bezbroj puta. To je, naravno, naš privilegij i zato želimo promovirati recikliranje stakla kao nešto što je za prirodu vrlo korisno. Time u prirodi smanjujemo upotrebu sirovina i smanjujemo upotrebu energije za samu proizvodnju stakla' – istaknuo je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straža.

Tvornica preuzima sve količine otpadnog stakla u Hrvatskoj, i još ga i uvozi.

Staklo se može reciklirati neograničeno mnogo puta. Moguće ga je 100% reciklirati te je stoga vrijedna sirovina za proizvodnju nove staklene ambalaže.

Od 1 tone otpadnog stakla dobit će se ista količina staklene ambalaže, i to jednake kvalitete. Recikliranjem stakla štede se sirovine i energija. Za primjer, recikliranjem samo jedne boce uštedi se toliko energije koliko potroši žarulja za 4 sata rada, ili računalo tijekom 30 minuta rada.

Povećanje odvojenog prikupljanja bitno je jer omogućava da se poveća količina otpadnog stakla koja stiže u Vetropack.

Time bi se smanjio njihov uvoz, povećala konkurentnost i otvorio prostor za povećanje proizvodnje i nova zelena radna mjesta. K tome, čuva se okoliš jer vrijedno staklo neće završiti na odlagalištu nego će se vratiti u upotrebu.

U Hrvatskoj se reciklira 16% otpada. Kada bismo samo 50% stakla koji sada završi na odlagalištu reciklirali to bi godišnje omogućilo 270 novih zelenih radnih mjesta.

Vetropack je realizirao i dvije velike investicije u modernizaciju postrojenja, gradnju filtra za pročišćavanje otpadnih plinova i remont peći za proizvodnju obojenog stakla, vrijedne 215 milijuna kuna.

'Ovo je primjer kako treba gospodariti vrijednim sirovinama, da umjesto na odlagalištima završavaju u gospodarstvu, ponovno se upotrebljavaju i recikliraju. Uz to, investicijama u modernizaciju proizvodnje smanjit će se emisije štetnih plinova i potrošnja energije' – dodao je ministar Zmajlović.

O važnosti čuvanja okoliša i razvrstavanja otpada u Humu na Sutli uče i djeca od najmlađe dobi. Djeca iz Dječjeg vrtića Balončica danas su ministru Zmajloviću pokazala kako razvrstavaju otpad, posebno staklo koje se reciklira u tvornici u njihovom susjedstvu, a potom su zajedno sa ministrom posjetili tvornicu i upoznali se s tim što nakon recikliranja nastaje od njihovog otpadnog stakla.

 Stranica