Inovativnim tehnološkim rješenjima do 'zelenog' gospodarskog razvoja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55a4f1214c9b9.jpg

'Poslovni kompleks Mitrovac je primjer kako se visokotehnološka proizvodnja spaja s obnovljivim izvorima energije i otvaranjem zelenih radnih mjesta. U pogonu se nalazi najveća farma muznih krava u Hrvatskoj, uzgajaju se rajčice, a toplinska i električna energija proizvode se iz solarne i bioplinske elektrane. I Ministarstvo potiče korištenje obnovljivih izvora energije u poslovnom i javnom sektoru za što je ove godine osigurano 31 milijun kuna. Projekti obnovljivih izvora energije omogućavaju uštede, tvrtke postaju konkurentnije, čuva se okoliš i stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta kojih smo u ovom mandatu otvorili 11.000' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon današnjeg obilaska Agrokorovog Poslovnog centra Mitrovac u Baranji.

Ministar je obišao kompleks Mitrovac u pratnji predsjednika uprave Belja Dalibora Poznića. Riječ je o projektu u koji je uloženo 220 milijuna kuna. Kompleks se sastoji od farme mliječnih krava, staklenika za uzgoj rajčica te bioplinske i solarne elektrane.

'Ovo je jedna od najvećih pojedinačnih investicija u poljoprivredu u zadnjih nekoliko godina. Kompleks Mitrovac primjer je sinergije napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća' - izjavio je predsjednik uprave Belja Dalibor Poznić.

Bioplinska elektrana snage je 2MW. Električnu i toplinsku energiju proizvodi od raznih vrsta energetskih biljaka, polutanata i ostalih organskih materijala s farme. Solarna elektrane proizvodi toplinsku energiju za grijanje staklenika pa se rajčice mogu uzgajati tokom čitave godine. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se smanjenju stakleničkih plinova i smanjuju se troškovi poslovanja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potiče korištenje obnovljivih izvora energije u javnom i poslovnom sektoru. Projektima obnovljivih izvora energije omogućuju se poslovne uštede, tvrtke postaju konkurentnije, stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, smanjuju se emisije CO2 i ovisnost o klasičnim energentima. Ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost realizira dva projekta obnovljivih izvora energije.

Sa 13 milijuna kuna sufinanciraju se projekti obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Javni poziv, koji još traje, namijenjen je vlasnicima hotela, kampova drugih vrsta ugostiteljskih i turističkih objekata namijenjenih smještaju. Dosad je stiglo više od 50 prijava.

Završen je javni natječaj za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije namijenjen tvrtkama, razvojnim agencijama te gradovima, općinama i županijama. Pristiglo je 165 prijava za projekte koji će se sufinancirati sa 18 milijuna kuna poticaja.

 



Stranica