Kroz projekte zaštite okoliša i prirode stvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55a2531c5b948.jpg

"Već sam bio u Kopačkom ritu jednom i drago mi je da sam danas ponovo. Park godišnje posjeti 20.000 do 30.000 ljudi, no mogućnosti su neizrecivo veće. Kako kažu u Ministarstvu okoliša i kako  govorimo i mi u Vladi, zbog ovakvih projekata  nastaju zelena radna mjesta - to je mogućnost zarade za ljude koji žive u ovom kraju. Ovdje je lijepo i privlačno, danas su brojni građani došli u park, a tako bi trebalo biti tijekom cijele godine“ – rekao je premijer Zoran Milanović danas u Parku prirode Kopački rit.

Premijer Milanović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas su obišli Kopački rit u kojem se održava „Dan otvorenih vrata“. Park je ovaj događaj organizirao kako bi javnosti predstavio rezultate ulaganja u proteklih tri godine nakon što su dovršeni objekti i oprema i u zadnje dvije faze; prezentacijski i informacijski centar i nova Šetnica bijelog lopoča.

Nekoliko tisuća građana okupilo se danas u Kopačkom ritu gdje su obišli nove sadržaje i uživali u bogatom programu koji je za njih pripremljen: razgledavanje parka brodom i vlakićem, igre i radionice za djecu, eko ringišpil i olimpijada starih sportova, nastupi kulturno umjetničkih društava, sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović naglasio je da je u ovom mandatu u Park prirode Kopački rit uloženo oko 21 milijuna kuna.

"Ovaj park svojoj zajednici stvara posao i mogućnosti da otvaraju radna mjesta i plasiraju svoje poljoprivredne proizvode i svoje usluge posjetiteljima parka. Zbog ovih ulaganja u park koji postaje sve poznatiji i sve posjećeniji,  u okolici se otvorilo 11 novih OPG-ova a broj ležajeva samo u općini Bilje povećao se sa 164 na 250. Ovdje se danas može vidjeti i doživjeti što su to zelena radna mjesta i kako ih stvaramo kroz zaštitu prirode, u naših 19 parkova. Kad dodamo ostala prioritetna područja, gospodarenje otpadom i energetsku učinkovitost, govorimo o 11.000 zelenih radnih mjesta koja smo stvorili u ove tri godine“ -  istaknuo je ministar Zmajlovć.

U posljednje tri godine u Parku su pokrenuti projekti vrijedni oko 21 milijun kuna. Najveći od realiziranih projekata jest gradnja prijemnog centra Mali Sakadaš sa Šetnicom dugom 2,5 kilometara stajala je 14 milijuna kuna i riječ je o jednoj od najvećih investicija u Park u posljednjih deset godina.

Sredstva su osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u iznosu od 25% kroz „Projekt integracije u EU Natura 2000“, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 70%, a Ministarstvo turizma 5% iznosa.

U sklopu projekta sagrađeni su prijemni centar sa suvenirnicom i recepcijom, paviljoni, šetnica na vodi, dječje igralište, rasvjeta, poučne table, pješačka staza, uređeni su hortikultura, parkiralište i komunalna infrastruktura.

Priprema se i projekt Posjetiteljskog kompleksa Tikveš u sklopu istoimenih dvoraca, a u planu su novi projekti poput gradnje pristaništa na Velikom Sakadašu i dovođenja električne struje do te lokacije.

Rezultati ulaganja u Kopački rit već su vidljivi – od 2012. do sredine 2015. na području Općine Bilje broj ležajeva povećao se sa 164 na 250, otvaraju se novi hoteli, otvoreno je 11 obiteljskih gospodarstava, restorani i drugi sadržaji.

„Priča o Kopačkom ritu, priča je koja se u ovom trenutku odvija po cijeloj Hrvatskoj. Napredak koji smo do sada ostvarili vidimo kroz 11.000 zelenih radnih mjesta koje smo do sada otvorili u svim segmentima. A stvorili smo pretpostavke za još snažniji gospodarski rast i novih 16.000 zelenih radnih mjesta u sljedeće četiri godine“ – rekao je ministar Zmajlović.

 Stranica