Prihvaćena odluka o davanju Državnog jamstva za 300 milijuna kuna kredita Đuri Đakoviću

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/Vlada.jpg
Na današnjoj 202. sjednici Vlade Republike Hrvatske donijeta je odluka o izdavanju državnog jamstva društvima Đuro Đaković Grupa d.d., Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. i Đuro Đaković Industrijska rješenja d.d. iz Slavonskog Broda, kao potpora za sanaciju u visini do 300 milijuna kuna, u obliku kreditnog zaduženja i financijskog okvira za likvidnost.

Kako je tijekom same sjednice istaknuo predsjednik Vlade Andrej Plenković, grupacija Đuro Đaković predstavlja vrlo važan segment u gospodarstvu Brodsko-posavske županije, te bi eventualno posrtanje društva imalo bi negativan utjecaj na gospodarsko-socijalnu sliku cijele županije. Naglasio je kako grupacija Đuro Đaković, zajedno sa 4 ovisna društva, zapošljava oko 850 radnika te ostvaruje oko 460 milijuna kuna godišnjih prihoda u metaloprerađivačkoj industriji.

Zadužuje se novo vodstvo kompanije da izradi održivi Program restrukturiranja

Također, premijer Plenković napomenuo je kako će se ova potpora ostvariti u dvije faze. „Prvi dio koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju, plaćanje dobavljača, troškove procesa, kao i neke druge troškove, dok će se preostali dio sredstava moći koristiti po primitku odobrenja Europske komisije za potporu za sanaciju“, objasnio je premijer.

Temeljem ove Odluke, Uprava društava Đuro Đaković d.d. zadužena je da u roku od tri mjeseca provede sve odluke Glavne skupštine i Nadzornog odbora koje su potrebne radi pripreme, usklađivanja, donošenja, prihvaćanja i provedbe Programa restrukturiranja i sanacije društva. Također, Upravu se obvezuje da izradi Program restrukturiranja u skladu sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat tim je povodom posebno naglasio kako je ovo posljednja prilika za Đuru Đakovića da stane na zdrave noge. „Prije mjesec i pol dana odgovorno smo stali pred radnike Đure Đakovića kako bi im transparentno prezentirali tadašnju situaciju kompanije. Tada smo obećali da ćemo i u ovom slučaju pronaći način kako da podmetnemo leđa i spasimo radna mjesta. Pronašli smo model za isplatu plaća radnicima, oformljena je nova Uprava, te su osigurana sredstva za nastavak proizvodnje i dovršetak ugovorenih poslova“, istaknuo je ministar Horvat, uputivši pritom apel prema novom vodstvu kompanije, sindikatima, ali i samim radnicima da budu odgovorni prema sebi, svome kraju, ali i svim građanima Republike Hrvatske.

Sada treba zapeti, dovršiti proces i posao koji smo zajedno započeli te postaviti Đuro Đaković na zdrave noge, kako bi kompanija u budućnosti mogla funkcionirati na tržišnim osnovama te biti sposobna otplatiti preuzete kredite, a jamstvo koje je Vlada Republike Hrvatske danas izdala - vratiti u Državni proračun“, zaključio je ministar Horvat.

Stranica