U rad puštena prva kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu Republike Hrvatske

Slika /slike/Vijesti/200117 velika ludina 2.JPG
Prva kompresorske stanice na plinskom transportnom sustavu Republike Hrvatske svečano je otvorena danas u Velikoj Ludini.

Puštanjem ove kompresorske stanice u rad omogućena je uspostava stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala na Krku i mogućih novih izvora plina prema Mađarskoj i trećim zemljama.
Pored toga, njome je osigurana i fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima i njihovo racionalno povećanje sukladno potrebama tržišta.

Riječ je o investiciji vrijednoj 209,5 milijuna kuna.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, svečanosti je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je tom prigodom istaknuo  „Republika Hrvatska u svojoj Strategiji energetskog razvoja jasno se opredijelila za diverzifikaciju dobavnih pravaca te smanjenje energetske ovisnosti. Ovaj projekt samo je jedan u nizu dokaza da u realizaciji te strategije idemo u smjeru koji smo zacrtali. To je prepoznala i struka i to me posebno veseli“ zaključio je.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar izrazio je zadovoljstvo činjenicom da kompresorska stanica izgrađena u planiranom roku od 16 mjeseci. Dodao je i kako je to bio jako složen zadatak jer je riječ o najkompleksnijem objektu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu.

FOTO: Hina

Stranica