Peta i šesta tematska radionica o prelasku Republike Hrvatske na sustav biogospodarstva


U okviru provedbe EU projekta GoDanuBio, u razdoblju od prosinca 2021. do lipnja 2022., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom organizira tematske radionice o prelasku Republike Hrvatske na sustav biogospodarstva.

Glavni ciljevi ovih radionica su:
  • identifikacija resursa i izvora financiranja projekata na području RH,
  • jačanje suradnje svih dionika u procesu prelaska RH na kružnu bioekonomiju i
    osmišljavanje projekata koji počivaju na načelima biogospodarstva na regionalnoj razini.
Svrha radionica je podržati zainteresirane skupine u jačanju kapaciteta za participativno upravljanje, identificirati moguće dugoročne scenarije suradnje u pojedinim regijama na strateškoj razini, te pokrenuti procese koncipiranja i financiranja projekata u RH na načelima biogospodarstva.

Peta i šesta tematska radionica na temu KASKADNO KORIŠTENJE BIOMASE održat će se 23. i 24. svibnja 2022. u hibridnom formatu:

Ponedjeljak, 23. lipnja 2022.: KASKADNO KORIŠTENJE POLJOPRIVREDNE BIOMASE
Utorak, 24. lipnja 2022.: KASKADNO KORIŠTENJE ŠUMSKE BIOMASE
 
Mjesto (obje radionice):
Uživo: Osijek (Zgrada Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2) 
Online: Poveznica za sudjelovanje bit će dostavljena po primitku Vaše prijavnice (molimo ispuniti ovdje)
 
Predavačica:

Doc. dr. sc. Biljana Kulišić, nacionalna koordinatorica za Obzor 2020 BIOEASTsUP iz Energetskog instituta Hrvoje Požar koja je radila kao neovisni stručnjak za temu biogospodarstva pri Europskoj komisiji - Direktorat Istraživanje i inovacije (2020.-2021.)
 
Kontekst:

U mapiranju potencijala rasta kroz tranziciju na kružnu i održivu bioekonomiju, teritorijalni kapital  Panonske Hrvatske se istaknuo kao najperspektivniji, s bazom znanja u Osječko-baranjskoj županiji kao nositelja razvoja zelene tranzicije. Ambicija Europske unije da postane klimatski neutralna do 2050., daje posebnu priiliku poljoprivrednim proizvođačima i industriji vezanoj kako da se kroz prilagodbu ali i energetsku neovisnost mogu otvoriti brojne mogućnosti našim poljoprivrednim proizvođačima te proizvođačima iz sektora baziranih na šumarstvu. Iz tog razloga, cilj ove radionice je prikazati konkretne mogućnosti razvoja bioekonomije kroz kaskadno korištenje biomase, razvoj vrijednosnih lanaca i financiranje u okviru dostupnih fondova kako bi se osnažila konkurentnost poljoprivredne i šumarske proizvodnje. Radionicu organiziraju Hrvatska poljoprivredna komora te hrvatski partneri na projektima GoDanuBio i BioEastUp. 

Stranica