Alien CSI Bioblitz o invazivnim stranim vrstama

Slika /slike/Amorpha-fruticosa-13-IB-HAOP.JPG
Od 20. do 22. svibnja 2022. diljem Europe održava se trodnevni događaj fokusiran na invazivne strane vrste. U Hrvatskoj će u tom periodu biti organizirano sedam Bioblitz događaja na kojima će biti organizirane kratke terenske edukacije od strane djelatnika javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Detalje o lokacijama događaja Alien CSI Bioblitz u Krapinsko-zagorskoj županiji, Parku Maksimir, Parku prirode Lonjsko polje, Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Sisačko-moslavačkoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji i gradu Samoboru potražite na službenoj mrežnoj stranici Bioblitz-a: https://alien-csi.net/, mrežnoj stranici Ministarstva www.invazivnevrste.hr, mrežnim stranicima javnih ustanova koje organiziraju događaj te na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Cilj događaja je prikupiti što veći broj opažanja invazivnih stranih vrsta, podići svijest o bioraznolikosti i važnosti praćenja invazivnih stranih vrsta, kao i njihovog ranog otkrivanja u prirodi.

Svi podaci prikupljeni kroz ovaj događaj bit će javno dostupni putem službene mrežne stranice Bioblitza te će ih svi moći pregledavati i koristiti u radu i putem globalne informacijske mreže o bioraznolikosti GBIF (Global Biodiversity Information Facility), a podaci za Hrvatsku bit će dostupni i na: www.invazivnevrste.hr.

Događaji Bioblitz okupljaju znanstvenike, studente i sve zainteresirane pojedince pa je suradnja stručnjaka i šire javnosti osnova Bioblitz koncepta u kojem se na informativan i zabavan način prikupljaju podaci o živom svijetu na određenom lokalitetu i proširuje znanje o prirodi. Široj javnosti se tako daje mogućnost da pridonese znanstvenim istraživanjima i da se podigne svijest o značenju prikupljanja podataka o bioraznolikosti.

Nacionalni koordinator događanja je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, točnije Zavod za zaštitu okoliša i prirode.

Stranica