Održana druga radionica vezana uz osnivanje Doline vodika Sjeverni Jadran

Slika /slike/Vijesti/2022/20220221_130902.jpg
U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Agencije za ugljikovodike 21. veljače 2022. u Zagrebu je održana druga radionica vezana uz osnivanje Doline vodika Sjeverni Jadran. Domaćin radionice bio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.
 
Dolina vodika Sjeverni Jadran, koju kao prvu regionalnu dolinu vodika osnivaju Republika Hrvatska, Republika Slovenija i talijanska regija Friuli-Venezia-Gulia, u procesu je uspostave i za cilj ima osiguravanje vidljivosti Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Talijanske Republike unutar Europske unije, kao i njihove vodeće pozicije ispred 13 država članica Europske unije na jugoistoku Europe, koje još uvijek nemaju dovoljno razvijen potencijal za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.
 
Do sada su održana dva sastanka, prvi u Trstu 12. listopada 2021. i drugi u Novoj Gorici 24. studenog 2021., a aktivno sudjelovanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potvrđeno je organizacijom radionice u Zagrebu.
 
Primarni cilj radionice bio je uključiti dionike iz znanstvene zajednice i industrije u realizaciju projekta, te podijeliti znanje i iskustvo u uspostavljanju vodikovih dolina kako bi se pomoglo u napretku realizacije potencijalne Dolina vodika Sjeverni Jadran.
 
Dogovoreno je da će prvi idući korak biti potpisivanje pisma namjere između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije te autonomne regije Friuli-Venezia-Gulia kojima će se dati podrška osnivanju doline vodika Sjeverni Jadran.

Stranica