HUP - Udruga drvne i papirne industrije održala svjetsku premijeru hrvatskog drvnog sektora na EXPO Dubai 2020

Slika /slike/Vijesti/2022/HUP-Udruga drvne i papirne industrije EXPO DUBAI 2020.jpg
HUP - Udruga drvne i papirne industrije nakon četiri tematske konferencije hrvatske drvne industrije na domaćem terenu, organizirala je svjetsku premijeru hrvatskog drvnog sektora, zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja na izložbi EXPO DUBAI 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.   

Riječ je o business to business (B2B) poslovnom okupljanju na kojem je prezentirana hrvatska drvna industrija i perspektive njezina razvoja, te hrvatskih drvnih proizvoda, odnosno tvrtki koje ih proizvode globalnim investitorima u drvni sektor. Osim predstavnika drvne industrije forumu su nazočili Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a, Jasmin Devlić generalni konzul i direktor hrvatskog paviljona, Tomislav Bošnjak, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egiptu, te Shaikh Mubarak Ali Abdulla Hamad Alkhalifa.

U hrvatskom pavilionu na EXPO-u prikazani su prezentacijski filmovi o Hrvatskoj, hrvatskim šumama, te brojnim visokovrijednim proizvodima tvrtki iz sektora prerade drva i proizvodnje namještaja. Sve ovo potvrđuje, kako je drvni sektor u novoj, zelenoj paradigmi gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i Europske unije, od strateške važnosti.

"Hrvatski drvni sektor ima dobre brojke i bilježimo stalni rast, o čemu ponajbolje svjedoči 20 postotni rast izvoza, dok službene statistike pokazuju stalan rast zaposlenih, rast plaća, rast ukupnih prihoda i izvoza. Ovo je sektor  koji ima snažan potencijal razvoja i investiranja. Ostvarujemo ukupne prihode oko 1,8 milijardi eura, izvoz je preko 1,05 milijardi eura, jedini smo sektor koji u robnoj razmjeni sa inozemstvom ostvaruje suficit. Taj suficit iznosi 367 milijuna eura, činimo preko 7 posto hrvatskog robnog izvoza" - istaknuo je u u uvodnom izlaganju Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije.

U dosadašnjem sudjelovanju na EXPO sajmu domaći predstavnici pokazali su da itekako mogu parirati konkurentima iz razvijenijih i većih zemalja od Hrvatske. Znanje, tradicija i kvaliteta proizvoda prevladavali su i tijekom predstavljanja drvno-prerađivačkog sektora. Ovim predstavljanjem otvorena su mnoga vrata brojnih tržišta na kojima hrvatski proizvodi dosad nisu bili zastupljeni u većem postotku, a potencijalni dobavljači iz cijelog svijeta s velikim zanimanjem su pratili naše predstavljanje. Posebno raduje činjenica da je naš drvno-prerađivački sektor u proteklim godinama, koje su bile po mnogočemu izazovne, uspio dodatno iskoračiti i unaprijediti svoje poslovanje te čini jedan od stupova razvoja hrvatske ekonomije s gotovo 7 posto izvoza u ukupnom izvozu roba Republike Hrvatske.

"Domaća drvno-prerađivačka industrija jedna je od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Zato i ne čudi da je delegacija domaćih tvrtki iz tog sektora privukla veliko zanimanje posjetitelja. Ovo događanje izvrsna je prilika da se poslovnim partnerima iz cijelog svijeta predstavi potencijal domaćih tvrtki i dodatno osnaži nastup hrvatskih proizvođača na svjetskom tržištu.“– istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

Hrvatski poduzetnici su u Dubaiju pokazali da Hrvatska nije samo prestižna turistička destinacija, nego i mjesto gdje se proizvode vrlo kvalitetni finalni proizvodi od drva, pritom posebno naglašavajući svjetski priznatu vrijednost i kvalitetu slavonskog hrasta. Hrvatski drvni sektor ostvaruje 1,86 milijardi eura godišnjeg prihoda, što čini nemalih 7,55 posto ukupnog hrvatskog robnog izvoza. Drvopreađivači ostvaruju suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 367 milijuna eura godišnje. Zemlje koje su najznačajniji trgovinski partneri hrvatskih poduzeća izvoznika su Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, što odgovara cjelovitoj strukturi hrvatske vanjskotrgovinske razmjene s inozemstvom, a nastup u Dubaiju će, nedvojbeno proširiti izvoz hrvatskih drvnih proizvoda prvenstveno na azijska tržišta.

U Dubaiju je nastupilo osamnaest najuspješniji tvrtki hrvatskog drvopreračivačkog sektora. Riječ je o ponajvećim tvrtkama koje se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja, a njihova prezentacija se bila podijeljena u četiri skupine prema vrstama proizvodnje i proizvoda koje izrađuju.

„Kao rezultat niza poslovnih razgovora rodila se ideja o osnivanju Poslovnog kluba pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Hrvatska – Dubai.“, rekao je Ivić Pašalić, predsjednik HUP-Udruge drvne i papirne industrije.

Hvale je vrijedno kako su se drvo - prerađivači organizirali te u okolnostima pandemije i otkazanih tradicionalnih sajmova, iskoristili priliku pokazati se na svjetskoj izložbi gdje se nalaze paviljoni i poslovni ljudi iz 190 zemalja svijeta.

Stranica