Započeo 440 milijuna kuna vrijedan projekt zamjene podmorskih kabela na otocima

  • Slika /slike/Vijesti/2022/HN20220223401603.jpg
  • Slika
  • Slika
Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u srijedu, 23. veljače, polaganjem podmorskog kabela između Postire na Braču i Dugog Rata, započeo je projekt zamjene podmorskih 110 kilovoltnih kabela na jadranskim otocima ukupne vrijednosti 440 milijuna kuna. Njime se planira u iduće dvije godine postaviti 42 kilometra kabela, a projekt se u potpunosti financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) 2021. - 2026. bespovratnim sredstvima.
 
Specijalizirani brod za postavljanje podmorskih kabela iz Grčke i skupina ronilaca, također specijaliziranih za podmorske poslove, u Postiri su krenuli s postavljanjem podmorskih kabela u smjeru Dugog Rata na kopnu.
 
"Planiramo do petka položiti kabele do kopna u Dugom Ratu i spojiti ih na električnu mrežu. Cilj projekta je osigurati pouzdanu i sigurnu opskrbu kupaca na jadranskim otocima", rekao je predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić.
 
Nakon toga će se brod polagač premjestiti do Krka gdje će postavljati podmorski kabel koji povezuje taj otok s Crikvenicom. Time će, kako je istaknuo Tomislav Plavšić, biti završena prva faza polaganja podmorskih kabela u Jadranskom moru, koja će na te dvije dionice, duge ukupno 13 kilometra, koštati 90 milijuna kuna. Druga faza postavljanja kabela obuhvatit će četiri međuotočke dionice i postavljanje kabela na tim dionicama trajat će do ljeta 2024. Tom fazom obuhvaćene su dionice: Brač-Hvar, Hvar-Korčula, Krk-Cres i Cres - Lošinj.
 
Za prve dvije dionice nositelj ugovora je Končar - Inženjering, dok je za drugu fazu raspisan javni natječaj za nabavu podmorskih kabela i njihovo polaganje.
 
Plavšić je također objasnio kako će se zamijeniti podmorski 110 kilovoltni kabeli koji u Jadranskom moru nisu mijenjani 50-ak godina i natopljeni su uljem, pa je prijetila opasnost od ekoloških incidenata te je odlučeno da ih se zamijeni modernim ekološkim kabelima.
 
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić istaknuo je kako je početak postavljanja novih podmorskih kabela na Jadranu povijesni događaj jer je riječ o strateškom projektu Vlade, koja je tu odluku donijela na sjednici održanoj na Hvaru 2018.
 
"Cjelokupan projekt postavljanja novih podmorskih kabela financirat će se sredstvima iz fondova Europske unije, kroz NPOO, i neće se osjetiti na cijeni struje za kućanstava i poduzeća. Postavljanje novih podmorskih kabela uklapa se u politiku kojom se ulaže tri milijarde kuna u revitalizaciju i izgradnju nove dalekovodne mreže u Hrvatskoj", rekao je državni tajnik Milatić.
 
Načelnik Općine Postira Siniša Marović rekao je kako je postavljanje novih podmorskih kabela važno za turizam i gospodarstvo na Braču.
 
Izvor: HINA

Stranica