Nova atrakcija na Brijunima – otvoren moderni posjetiteljski centar 'Kuća za brodice'

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56653f730e3f4.JPG

'Prirodu najčešće povezujemo sa slobodnim vremenom ili godišnjim odmorom. No u zemlji u kojoj je turizam važna gospodarska grana, priroda je i važan resurs što potvrđuje i činjenica da je očuvana priroda jedan od tri razloga za dolazak turista u Hrvatsku. Službeni podaci za 2014. govore o gotovo tri milijuna posjetitelja u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a dosadašnji podaci za 2015. govore da ćemo ih premašiti za najmanje 10%. Da bi broj posjetitelja mogao rasti bez opasnosti da prirodu ugrozimo, posebno najosjetljivije dijelove poput nacionalnih parkova, nužna su ulaganja koja osiguravaju nove sadržaje poput Kuće za brodice na Brijunima' – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep danas na Brijunima.

U Nacionalnom parku Brijuni otvoren je edukacijsko-prezentacijski centar 'Kuća za brodice'. Projekt je vrijedan oko 9 milijuna kuna. Financirali su ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt 'Integracije u EU Natura 2000' sa 3,2 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 4,9 milijuna kuna, Mreža zaštićenih područja Mediterana MedPAN sa 110.000 kuna, dok je ostatak osigurala Javna ustanova Nacionalni park Brijuni.

U novom posjetiteljskom centru se na moderan i suvremen način prezentiraju more i podmorje te ostale prirodne vrijednosti Brijuna.

'Otvaranje ovog posjetiteljskog centra primjer je kako se suradnjom Ministarstva, Fonda, financijskih institucija i Nacionalnog parka Brijuni mogu stvoriti nove vrijednosti, čuvati i prezentirati kulturna i prirodna baština te otvarati nova radna mjesta. Uz mnogo truda i timskog rada, san je postao stvarnost. Brijuni, Istra i Hrvatska dobili su inovativni i atraktivni prostor. Ova povijesna građevina je ponovno zasjala nekadašnjim izgledom i ljepotom, a njena će namjena biti u službi još mnogih generacija' – istaknuo je Sandro Dujmović, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni.

U Nacionalnom parku Brijuni u protekle četiri godine realizirani su projekti vrijedni gotovo 20 milijuna kuna.

Osim uređenja prezentacijskog centra 'Kuća za brodice' vrijednog 9 milijuna kuna, provedena je milijun kuna vrijedna sanacija etnografskog muzeja, dok je u crkvu Sv. Germana uloženo 312.448 kuna. K tome, nabavljeni su vatrogasna oprema, strojevi i elektromobili u vrijednosti 3,7 milijuna kuna, a projektom „Zelena linija“ ukupne vrijednosti 5,7 milijuna kuna obuhvaćena je nabava električnih i hibridnih vozila, izgradnja punionica za električna vozila, nabava patrolnog hibridnog plovila.

U pripremi je izrada dokumentacije za projekt 'Suvremeni turistički doživljaj skrivenih posebnosti Brijuna' koji će se aplicirati za financiranje iz EU fondova.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 22,8 milijuna kuna. Projektom se, među ostalim, planira izgradnja Dino centra posvećenog geološkim i paleontološkim fenomenima brijunskog otočja, šetnica tradicionalnih zanata, Živa voda – obnova spomen-izvora kameno staklene piramidalne konstrukcije iznad bušotine vode, Fazenerija – prezentacijski centar autohtonih pasmina peradi, Staza kroz kamenolom, Mediteranski vrt.

Sve to doprinijet će daljnjem održivom razvoju Nacionalnog parka Brijuni.

U infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima u Hrvatskoj u protekle četiri godine uloženo je čak 400 milijuna kuna, a za EU sufinanciranje pripremaju se novi projekti vrijedni preko pola milijarde kuna.

 



Stranica