Pokrenut 31 program volontiranja u nacionalnim parkovima i parkovima prirode

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5668225b9b46c.jpg

'Naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode godišnje posjeti gotovo 3 milijuna gostiju. Među njima su mnogi zaljubljenici u prirodu koji i osobno žele doprinijeti brizi o parkovima. Proteklih godina imali smo brojne upite o mogućnosti volontiranja u parkovima i zato smo pokrenuli ovaj projekt kroz koji je osmišljen 31 program volontiranja. Ovakvim projektima i ulaganjima u infrastrukturu širimo pozitivnu i lijepu priču o parkovima, jačamo brend 'Parkovi Hrvatske', omogućujemo povećavanje broja posjetitelja i istovremeno čuvamo prirodu. Samo u protekle četiri godine u posjetiteljsku infrastrukturu uložili smo 400 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni oko 550 milijuna kuna koje ćemo prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova' – rekao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

Pomoćnik ministra Strizrep danas je u Parku prirode Medvednica predstavio projekt 'Volontiraj'. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova.

Volonterskim programima se omogućuje sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode.

'Osmišljen je ukupno 31 volonterski program. Radi se o programima kroz koje će volonteri, primjerice, uređivati poučne staze, obnavljati suhozide, pratiti populacije dupina, pomagati u prebrojavanju ptica, brinuti o planinskim biljkama ili sudjelovati u izradi umjetničkih instalacija na otvorenome. U samo četiri dana od pokretanja internetske stranice sa informacijama o programu već smo zaprimili više od 75 prijava' – istaknuo je Igor Kreitmeyer, koordinator Projekta integracije u EU Natura 2000. 

Park u kojemu će se provoditi čak 4 različita programa volontiranja jest Park prirode Medvednica. Radi se o 2 programa za monitoring Natura 2000 vrsta, jedan za srednjovjekovnu manifestaciju na Medvedgradu te jedan volonterski program vezano uz sustav praćenja posjećivanja.

'I sama sam bila volonter u Parku prirode Medvednica. Radila sam 11 mjeseci u Ustanovi i to mi je bilo predivno vrijeme u kojem sam se odmah po dolasku zaljubila u svoj posao, vrijeme u kojem sam imala priliku mnogo naučiti, puno raditi, povezati se sa kolegama u našoj zemlji, a i izvan Hrvatske' – rekla je ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić Limari.

Naglasila je da je doprinos volontera u parkovima bitan te je istaknula da su samo ove godine na Medvednici imali oko 600 volontera iz 10-ak hrvatskih tvrtki i udruga, a u parku su stotine građana pomagale i kroz brojne akcije čišćenja.

Što se tiče programa volontiranja u naših 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, većina programa će se održavati tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja jer su tada najintenzivnije aktivnosti u parkovima vezano za istraživanja, uređivanje staza, rad s posjetiteljima i slično. Neki će se provoditi i u zimskim mjesecima poput programa zimskog prebrojavanja ptica 'Pticopazitelj' koji počinje u siječnju u Kopačkom ritu.

Sve o  programima dostupno je na internetskoj stranici Ministarstva www.mzoip.hr.



Stranica