Volontirajte u jednom od 19 parkova Hrvatske

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5661636d8d367.JPG

'Za mnoge su najljepši poslovi povezani s radom u prirodi, a među najljepšim dijelovima prirode u jednoj zemlji sigurno su njeni nacionalni i parkovi prirode.  I najnovija istraživanja Europske komisije koja su obuhvatila i Hrvatsku pokazala su da je među mladima zanimanje za prirodu veliko, a  svijest o važnosti očuvanja prirode kod mladih visoko razvijena. Stoga me osobito veseli da povodom Međunarodnog dana volontera pokrećemo web stranicu na kojoj je pregled 30 volonterskih programa u svim našim nacionalnim i parkovima prirode. Bilo da se obrazuju za buduće stručnjake za zaštitu prirode ili su samo zaljubljenici u nju, studenti će među ponuđenim programima sigurno pronaći neki za sebe i sljedeće praznike provesti u nekom od naših parkova', istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom pokretanja web stranice s volonterskim programima u parkovima prirode.

Kao dio Projekta integracije u Natura 2000, a potaknuti brojnim upitima za volontiranje u pojedinim parkovima tijekom ovih godina, krenulo se u osmišljavanje  konkretnih programa volontiranja za mlade u tri parka, no vrlo brzo projekt je proširen na svih 19. Osmišljeno je 30 programa, a sve o  njima može sa saznati na jednom mjestu, na web stranici Ministarstva preko linka: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/. Stranica je simbolično pokrenuta povodom Međunarodnog dana volontera koji se svake godine obilježava 5. prosinca.  Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 17. prosinca 1985. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Od ponuđenih volonterskih programa koji se nude u 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih. U Nacionalnom parku Brijuni pokrenut je projekt zaštite i očuvanja šišmiša koji su danas jedna od najugroženijih životinjskih vrsta. Brijuni su stanište čak 11 vrsta šišmiša, a volonteri se u projekt mogu uključiti kroz sudjelovanje u manifestaciji 'Noći šišmiša'. Park prirode Kopački rit priprema zimsko prebrojavanje ptica. Traže se volonteri koji dobro poznaju ptičji svijet i kojima ne smeta hladnoća. Nacionalni park Kornati traže volontere 'galebatore'. Park organizira prstenovanje i praćenje galebova klaukavaca kako bi se utvrdili njihovo kretanje i boravišta što je važno za očuvanje te vrste. U Kornatima volonteri mogu sudjelovati i u projektu praćenja i istraživanja dobrih dupina kojih na području parka ima 146. Nacionalni park Mljet pokrenuo je projekt uređivanja planinskih staza. Park prirode Lastovo organizira čišćenje plaža otoka od otpada kojeg je naplavilo more. U parku prirode Vransko jezero priprema se obnova suhozida najvećeg maslinika u Dalmaciji. A slični projekti očuvanja prirode i uređivanja posjetiteljske infrastrukture provode se i u ostalim parkovima.

Naše parkove prirode lani je posjetilo oko 3 milijuna posjetitelja. Prema preliminarnim podacima o broju posjetitelja iz parkova, ta će brojka za ovu godinu biti oko 10% viša. Ove je s 1. listopadom Nacionalni park Krka posjetilo 900.000 posjetitelja, što je povećanje od 18% u usporedbi s istim datum 2014. Nacionalni park Plitvička jezera svog je milijuntog gosta u rujnu dočekao dvadesetak dana ranije nego lani.

Rastu broja posjetitelja doprinijela su sve veća ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu. Ulaganja su usmjerena u gradnju i obnovu sadržaja za posjetitelje kako bi se rasteretili najposjećeniji dijelovi parkova, očuvala njihova prirodna bogatstva, a ujedno stvorili preduvjeti za dolazak većeg broja gostiju. Od toga će najviše koristi imati stanovnici koji žive u blizini parkova kroz jačanje turističke ponude i plasiranja domaćih proizvoda. U pripremi su novi projekti vrijedni 550 milijuna kuna koji će se sufinancirati iz EU fondova.

 



Stranica