Ministar Horvat na gospodarskom sajmu u Mostaru: „Tržište BiH je Hrvatskoj od posebnog značaja“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/vijesti/Mostar_sajam (1).jpg
U Mostaru je danas započeo 22. međunarodni gospodarski sajam, jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini. Na sajmu sudjeluje oko 800 izlagača iz 30 zemalja, a organizatori očekuju kako bi ga moglo posjetiti oko 50 tisuća ljudi. Sajam svake godine okupi lidere zemalja regije, a ovogodišnji partner je Kina.

Na svečanosti otvaranja sajma sudjelovao je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao izaslanik Vlade Republike Hrvatske. Tom prilikom izjavio je kako Hrvatska svojim sudjelovanjem na sajmu pokazuje dobar odnos prema BiH i tamošnjim Hrvatima. “Ovaj sajam jedan je od centralnih događaja u regiji koji spaja različite kulture, gospodarstva i politiku. Drago mi je što se na njemu predstavlja i više desetaka hrvatskih tvrtki jer je tržište BiH Hrvatskoj od posebnog značaja i interesa. Također, hrvatska Vlada ovime šalje poruku svim Hrvatima koji žive na ovom području kako želi podržati njihovu opstojnost, ne samo ovdje u Hercegovini, već i u cijeloj BiH“, rekao je ministar Horvat.

Pri tome je jako važnim ocijenio otvaranje prostora za investicije te je najavio održavanje dvodnevne konferencije Kina+16 u Dubrovniku. „Bit ćemo u prilici u jednoj gospodarskoj inicijativi predstaviti potentnost i investicijski potencijal cijelog ovog prostora. U ovom trenutku, Hrvatska ima spremno desetak konkretnih prijedloga, ne samo za kineske, već i za investitore iz svih ostalih zemalja“, zaključio je ministar.

Sajam u Mostaru najveća je gospodarska manifestacija u BiH

Kineski premijer Li Keqiang uputio je pismo svim sudionicima sajma, koje je prigodno pročitano u sklopu ceremonije otvorenja, a u kojem je istaknuo kako se radi o važnoj poveznici sa zemljama jugoistočne i središnje Europe. Također, uputio je poziv investitorima iz Kine da nastave s ulaganjima na ovom području. “Mostarski sajam gospodarstva je značajan u regionalnim odnosima. Ovim putem ohrabrujemo i kineske kompanije da grade tvornice u središnjoj i jugoistočnoj Europi, kako bi sa svojim proizvodima bili prisutniji u regiji te na taj način pomogli gospodarskom razvoju tih zemalja”, poručio je u pismu predsjednik državnog savjeta NR Kine, kojega je pročitao Jang Chenfeng iz ureda za promicanje investicija.

Sajam je otvorenim proglasio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istaknuo veliki značaj manifestacije. „Sajam u Mostaru tradicionalna je i najveća gospodarska manifestacija u Bosni i Hercegovini. To je mjesto gdje se okupljaju gospodarstvenici kako bi promovirali svoje poslove, napravili dobre poslovne aranžmane i ponovno s nadom čekali iduću godinu da se nađu i vide što su od toga uspjeli realizirati“, rekao je Dodik, dodavši da kinesko partnerstvo dovoljno govori o snazi mostarskog sajma, ne samo u regiji nego i na globalnoj razini.

Svečanost otvaranja sajma okupila je brojna domaća i strana izaslanstva političkog, gospodarskog, društvenog, kulturnog i vjerskog života. Među njima su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, te mnogi drugi.
 

Stranica