Ministar Habijan na svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji UPMC Hillman sveobuhvatnog onkološkog centra

  • Slika /slike/Vijesti/2022/WhatsApp Slika 2023-12-21 u 17.12.29_fb763cb2.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u Zaboku, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao na svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji UPMC (University of Pittsburgh Medical Centre) Hillman sveobuhvatnog onkološkog centra. UPMC je najveći akademski medicinski centar u SAD-u, osnovan 1893. godine, koji je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u područjima kao što su transplantacijska kirurgija, radiološka dijagnostika te sportska medicina.

„Vlada RH kroz razne projekte i programe ulaže u hrvatsko zdravstvo te apsolutno daje podršku i ovakvim investicijama koje doprinose podizanju kvalitete života i zdravlja svih građana Republike Hrvatske", istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Investicija uključuje izgradnju i uređenje: dva radijacijska bunkera, prostor za radioterapiju, prostor za medicinsku onkologiju, infuziju i imunoterapiju, prostor za slikovnu dijagnostiku, prostor za izradu ljekarničkih pripravaka i prostor za liječničke konzultacije.

„Puno smo čuli o ovoj investiciji, no valja spomenuti kako u OB Zabok gravitira 130 tisuća žitelja koji žive u ovoj županiji, ali i oni koji žive u susjednim županijama. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana zasigurno će ovom međunarodnom suradnjom i investicijom pružiti nešto što u Hrvatskoj u ovom trenutku još ne postoji“, zaključio je ministar Habijan.

Poslovni prostor bit će namijenjen za rad sveobuhvatnog onkološkog centra koji podrazumijeva obavljanje usluga: radioterapije i radiokirurgije, medicinske onkologije (kemoterapije, imunoterapije, hormonalne terapije, genske terapije), PET/CT usluga te pratećih zdravstvenih usluga.

Otvorenje i početak rada UPMC Hillman onkološkog centra Zabok očekuje se 2025. godine.

Na kraju svečanosti su ministar Damir Habijan, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik UPMC Internationala Charles Bogosta, predsjednik upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina Dragan Primorac i ravnatelj Bolnice Tihomir Vančina položili vremensku kapsulu na prostoru budućeg sveobuhvatnog onkološkog centra.


 

Stranica