Ministar Filipović na neformalnom sastanku ministara za energetiku u Pragu

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-20221012-WA0019.jpg
Danas je u Pragu održan neformalni sastanak ministara za energetiku na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Davor Filipović. Na dnevnom redu sastanka bile su razmjene mišljenja o pripravnosti za nadolazeću zimu te potrebi za revizijom tržišta električne energije.
 
Ministri su u okviru prve rasprave razmijenili mišljenja o planu daljnjeg djelovanja Europske komisije kako bi se riješio problem porasta cijene energije. Ministar Filipović u tom je kontekstu istaknuo kako Hrvatska smatra da je ograničenje cijene za sve veleprodajne transakcije prirodnog plina najvažnija mjera koja će pomoći građanima i poduzetnicima te je pozvao na uspostavu i operacionalizaciju zajedničke EU platforme za nabavu plina.
 
Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol predstavio je potencijal vodika u okviru energetske tranzicije i aktualne geopolitičke situacije. U vezi s ovom transformacijom energetskog sustava i cjelokupnog europskog gospodarstva, traže se nova alternativna goriva za dekarbonizaciju industrije i teretnog prometa koja će doprinijeti postizanju ugljične neutralnosti u Europskoj uniji do 2050. Jedan od alata za dekarbonizaciju ovih sektora je obnovljivi vodik s niskim emisijama.
 
Tijekom radnog ručka na kojemu su sudjelovale i ugovorne strane Energetske zajednice te ravnatelj Tajništva Energetske zajednice Artur Lorkowski, ministri su razmijenili informacije o pripravnosti u energetskom sektoru pred nadolazeću zimu. Ovo je pitanje vrlo aktualno u trenutnom kontekstu rata u Ukrajini, smanjenja opskrbe Europe ruskim plinom i sve većim cijenama plina.
 
Posljednja rasprava u okviru sastanka usredotočila se na moguću reformu tržišta električne energije. Nakon uvodnih govora ravnatelja Agencije za suradnju energetskih regulatora Christiana Zinglersena i potpredsjednika Europske investicijske banke Thomasa Östrosa, ministri su iznijeli i svoje stavove o reformi za koju je Europska komisija najavila kako bi mogla biti dugoročno rješenje za razdvajanje cijene plina i cijene električne energije.
 

Stranica