30 godina znaka zaštite okoliša EU Ecolabel

Slika /slike/Vijesti/2022/EkoLabel 2.png
Na Svjetski dan znaka zaštite okoliša 13. listopada 2022. slavi se 30 godina znaka zaštite okoliša EU Ecolabel. Prije tri desetljeća, 1992., službeno je pokrenuta uredba EU Ecolabel s ciljem uspostavljanja sustava označavanja na razini cijele Europske unije koji bi isticao proizvode s manjim utjecajem na okoliš, na temelju pouzdanih i znanstvenih informacija. Od tada se pretvorio u veliki i priznati znak, koji pomaže potrošačima da naprave održiviji izbor. 83.000 proizvoda i usluga sa znakom EU Ecolabel dostupno je na tržištu Europske unije, a njihov se broj posljednjih godina brzo povećava.
 
EU Ecolabel je potvrda o održivosti za neprehrambene proizvode i usluge. Pokriva 26 kategorija kao što su deterdženti i proizvodi za čišćenje, proizvodi od papira, kozmetika, tekstil, namještaj i elektronika, kao i turistički smještaj u hotelima i kampovima, a u razvoju je i nova kategorija za održive financijske proizvode.
Ovu oznaku vodi Europska komisija, a kriteriji prema kojima se oznaka može dodijeliti biraju se u dogovoru sa skupinama za zaštitu okoliša kao što je Europski ured za okoliš (EEB) i potrošačkim organizacijama kao što je Europska organizacija potrošača (BEUC).
 
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je nadležno tijelo za znak EU Ecolabel u Hrvatskoj te je dodijelilo ovaj znak za 34 proizvoda i 9 usluga.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo turizma i sporta vode zajedničku kampanju da hrvatski turizam budu što više zelen uz pomoć znaka EU Ecolabel.
Više informacija o znaku EU Ecolabel dostupno je na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug-4925/okolis/eko-oznake/znak-zastite-okolisa-europske-unije-eu-ecolabel/1420 .
 
Tijekom proteklih 30 godina EU Ecolabel je postigao mnogo i nastavlja igrati ključnu ulogu u podupiranju održivog ponašanja potrošača i politike Europske unije. U narednom periodu radit će se na daljnjem rastu broja proizvoda i usluga s oznakom EU Ecolabel, povećanju ponude proizvoda s oznakom EU Ecolabel za poticanje zelenog poslovanja, te jačanju sinergije između različitih politika radi prepoznavanja uloge znaka EU Ecolabel za kružno gospodarstvo, zelenu tranziciju i zaštitu potrošača.

Stranica