Ministar Filipović na konferenciji “Kvarner kao energetsko čvorište”

  • Slika /slike/Vijesti/2022/7896942 (1).jpg
  • Slika

Ministar Davor Filipović sudjelovao je na konferenciji “Kvarner kao energetsko čvorište” koja se u organizaciji Novog lista održala danas u opatijskom hotelu Milenij.

Na konferenciji su uz ministra Filipovića sudjelovali i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Zvonimir Šibalić, savjetnik uprave PPD-a, Goran Pleše, operativni direktor za rafinerije i marketing u Ini, Josip Ostrogović, član uprave ACI-ja, Ivan Fugaš, direktor za tehničko operativne poslove u LNG Hrvatska i Vedran Špehar, pomoćnik predsjednika uprave Plinacro-a.

"Nakon agresije Rusije na Ukrajinu krenuli su tektonski poremećaji, pogotovo na tržištu energetike. U tom kontekstu, važno je sagledati što je sve Vlada Republike Hrvatske do sada učinila u borbi s tom krizom. Napravljen je LNG preko kojeg možemo zadovoljiti sve hrvatske potrebe za plinom. U tom kontekstu možemo razmišljati kako Hrvatsku pozicionirati kao energetsko čvorište ovog dijela Europe zbog čega je prošle godine donesena odluka da udvostručimo kapacitete LNG-ja i investiramo u plinovodnu mrežu, sve kako bi bili još sigurniji i energetski neovisniji", izjavio je u uvodnom obraćanju ministra Davor Filipović.

U vezi tranzicije na alternativne energetske izvore i dekarbonizaciju prometa, potpredsjednik Vlade i ministar Butković spomenuo je javni poziv za nabavku dvjestotinjak niskopodnih autobusa na alternativni pogon – električnu energiju i vodik. "U planu je i subvencionirane nabavke vozila i punionica na alternativna goriva", dodao je Butković.

Na konferenciji se govorilo o sadašnjosti i budućnosti Rijeke i Kvarnera koji se, uz tradicionalnu ulogu luke i prometnog čvorišta, u sve značajnijoj mjeri pozicioniraju i kao energetsko čvorište, važno ne samo na razini Hrvatske, već i Europske unije. Brojni veliki projekti, poput izgradnje LNG terminala i njegova planiranog proširenja, ulaganja u transportnu plinsku mrežu modernizacije i povećanja kapaciteta rafinerije te skladišnih i transportnih kapaciteta za naftu i derivate tome snažno govore u prilog, a sudionici konferencijegovorili su i o razvoju novih tehnologija i tranziciji od fosilnih goriva prema proizvodnji, tehnologijama korištenja te transportnim i logističkim izazovima i mogućnostima vezanim uz održive izvore energije i energente dobivene korištenjem “zelene” energije.



Stranica