Državni tajnik Mario Šiljeg govorio u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

Slika /slike/Vijesti/2022/IMG-d.t. Šiljeg_UN.jpg
Povodom Svjetskog dana voda u New Yorku se od 22. do 24. ožujka 2023. održala Konferencija Ujedinjenih naroda o vodi (UN 2023. Water Conference on the Midterm Comprehensive Review of the Implementation of the Objectives of the International Decade for Action „Water for Sustainable Development“, 2018. - 2028).

Na konferenciji je sudjelovala i Delegacija Republike Hrvatske, koju je vodio državni tajnik Mario Šiljeg, a članovi delegacije bili su i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku Ivan Šimonović sa suradnicima, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović. Značaj ove konferencije očituje se i u činjenici da ovakva globalna konferencija na temu voda nije održana od davne 1977. godine.

Naglasak Konferencije bio je primarno na ostvarenju cilja održivog razvoja 6 UN Agende 2030. vezanog za vode (osiguranje vodoopskrbe i odvodnje/sanitacije), ali i drugih ciljeva održivog razvoja vezanih za vode, osobito u svjetlu klimatskih promjena i kriza, pri čemu očuvanje kakvoće, kao i sve izraženije pitanje količine vodnih resursa postaje jedno od ključnih pitanja, i to na globalnoj razini.

Državni tajnik Šiljeg je govoreći o značajnom doprinosu Republike Hrvatske ostvarenju cilja održivog razvoja 6 na zakonodavnoj, planskoj, programskoj te osobito projektnoj razini, istaknuo napore u otklanjanju prirodno prisutnog arsena u vodi, izgradnjom uređaja za obradu vode u Osijeku s dvostupanjskom filtracijom, kojim je količina arsena u prerađenoj vodi za ljudsku potrošnju svedena na razinu propisanu EU standardima.

Državni tajnik je posebno naglasio da cijena vodnih usluga mora biti priuštiva građanima. „Republika Hrvatska je, prema podacima EUROSTAT-a, s prosječnih 29.200 m3 vode po stanovniku na prvom mjestu među državama članicama Europske unije po zalihama ovog dragocjenog resursa. Voljeli bismo da je tako i kada je riječ o postizanju SDG-a 6“, rekao je u svom govoru te podržao uspostavu posebnog povjerenika za vode (Special Envoy on Water), kako bi pitanja vezana za vode uvijek bila visoko na međunarodnoj agendi.

Poseban naglasak je na planiranju sljedećih koraka i događaja, između ostalog HLPF (High Level Political Forum -Političkog foruma na visokoj razini) jer je Konferencija jedna od ključnih događaja za one koji slijede u dinamičnom planu za ubrzanje ostvarenja SDG-a 6 i drugih ciljeva vezanih za vode.

Stranica