Ministar Ćorić u Konavlima pustio u rad pročistač otpadnih voda

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/konavle.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je u Konavlima pustio u rad pročistač kanalizacijskih voda vrijedan gotovo 18,4 milijuna kuna, od čega 80 % sufinanciraju Hrvatske vode.

Ćorić je naglasio kako će time biti riješen problem odvodnje za područje općine Grude, što pokazuje brigu općine za taj kraj, ali i nastojanje Hrvatskih voda za osiguranjem što veće razine opskrbe i odvodnje na području cijele RH.

"To je kontinuirano i ne može stati sve dok svi građani ne dobiju pristup vodi za piće, kao i sustavu javne odvodnje", rekao je ministar Ćorić.
Istaknuo je i kako je u završnoj fazi dokumentacija za projekt Aglomeracije Dubrovnik te se potpisivanje ugovora može očekivati možda i do kraja godine.

Konavoski načelnik Božo Lasić ulaganje je ocijenio značajnim za općinu, jer je osim pročistača otpadnih voda s dvije crpne stanice te kanalizacijskog sustava usputno izgrađena i prometnica s nogostupom te parkiralištem na Grudi.
"Posebno sam zahvalan Hrvatskim vodama bez kojih ne bismo mogli ni krenuti u ovo ulaganje. U tijeku je ulaganje u Moluntu gdje gradimo kanalizaciju. Nadam se da će kroz iduću godinu ili dvije i to biti završeno. Sve ovisi o financijama u budućnosti", rekao je Lasić.

Lasić je napomenuo da se s Hrvatskim vodama razgovara o stvaranju akumulacije u Konavoskom polju, iz koje bi se omogućilo navodnjavanje, a u tijeku je komasacija i ucrtavanje vodotokova na sto hektara na tom polju.

Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić objasnio je kako je pročistač zapravo biljni uređaj, koji je jako ekonomičan po cijeni izgradnje i troškovima održavanja.
"Na taložnici se odvajaju krute otpadne tvari, a voda se potom distribuira u vodonepropusnu lagunu u kojoj raste vrsta trske koja svojim korijenskim sustavom koristi te otpadne vode za hranu, a ujedno ih pročišćava do razine 99 %", rekao je Glavić.


Izvor: Hina

Stranica | Vode