Ministar Ćorić sudjelovao na konferenciji o umjetnoj inteligenciji

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/15.10.2020. konfa umjetna inteligencija.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na konferenciji o korištenju umjetne inteligencije za razvoj Hrvatske – AI2FUTURE, koju je organizirala Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, dajući snažnu podršku razvoju umjetne inteligencije koja znači nadgradnju u digitalnoj transformaciji gospodarstva koje će uvesti Hrvatsku u novo digitalno desetljeće.  

„Hrvatska kao jedno od vodećih središta razvoja umjetne inteligencije, to je vizija Hrvatske budućnosti i u sinergiji s vama, dionicima toga procesa, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja dajem vam snažnu podršku i učinit ću sve kako bismo potaknuli razvoj umjetne inteligencije, kao i digitalizacije u Republici Hrvatskoj“, poručio je ministar Ćorić sudionicima konferencije na kojoj su sudjelovali predstavnici kako međunarodnih, tako i hrvatskih naprednih startupova, te napredne tehnološke kompanije poput Microsofta, Infobipa i „Rimac automobila“.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je nadležno za izradu nacrta Nacionalnog plana razvoja umjetne inteligencije. Ministar Ćorić najavio je kako će u sljedećih nekoliko mjeseci, zajedno s dionicima toga procesa, donijeti navedeni plan.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u razdoblju pred nama i novom desetljeću ide u novom smjeru i novim izazovima digitalne transformacije  gospodarstva, umjetne inteligencije, novih tehnologija i konkurentnosti, istaknuo je ministar Ćorić, najavivši da je već sada poznato da će 37 % sredstava iz europske financijske omotnice biti usmjereno na zelenu tranziciju, a preko 20 % iz europskih sredstva na digitalizaciju što je okosnica i budućeg razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

Kao ministar gospodarstva i održivog razvoja Hrvatsku u novom desetljeću vidi kao zemlju u kojoj je došlo do vidljivog pomaka u svim strukturama gospodarstva u smjeru novih industrija koje počivaju na digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji i konkurentnosti.

„Držimo da hrvatsko gospodarstvo, skupa sa svima vama dionicima procesa i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja može doći do visoke razine Europske unije“, zaključio je ministar Ćorić.

Stranica | Gospodarstvo