Vijeće za konkurentnost istaknulo važnost inovacija i digitalizacije u oporavku EU

Slika /arhiva_gospodarstvo/dokumenti/23.10.2020. vijeće gospodarstvo.jpg
Neformalna videokonferencija Vijeća za konkurentnost održana je danas u organizaciji njemačkog predsjedništva Vijećem EU, a kojom je predsjedao njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske na videokonferenciji je sudjelovala državna tajnica Nataša Mikuš Žigman.

Cilj rasprave ministara država članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva bio je gospodarski rast i oporavak EU uz ostvarivanje ravnopravnih uvjeta za europsku industriju.

„Za postizanje ravnopravnih uvjeta na EU tržištu potrebno je pažljivo koordinirati djelovanje i uspostaviti ravnotežu različitih instrumenata kako nova pravila ne bi imala negativan utjecaj na gospodarstvo“, istaknula je državna tajnica Mikuš Žigman.

Nova industrijska strategija usmjerena je na omogućavanje inovacija kroz zelenu i digitalnu tranziciju, dok se novim mjerama i instrumentima na razini EU nastoji povećati konkurentnost malih i srednjih poduzeća i industrije općenito.

RH podržava ulaganje u postizanje ciljeva Europskog zelenog sporazuma i digitalne tranzicije.

„Smatramo da su istraživanje i inovacije od najveće važnosti za zelenu i digitalnu tranziciju. Tehnologije koje mogu potpomoći ostvarivanju ovih ciljeva trebaju biti fokus naših ulaganja. Podjednako je važno usredotočiti se i na modernizaciju zakona o tržišnom natjecanju EU za postavljanje okvira i uvjeta poboljšanog poslovnog okruženja“, poručila je državna tajnica.

RH u potpunosti podržava projekte od zajedničkog europskog interesa kao važnu aktivnost za prevladavanje tržišnih neuspjeha i omogućavanje probojnih inovacija. Ključ je osigurati tvrtkama pristup atraktivnim tržišnim prilikama. Važnu ulogu u kontekstu dekarbonizacije gospodarstva imaju tehnologije vodika i baterije. U tom kontekstu bitno je savladati jaz između istraživanja novih tehnologija i tržišne primjene tih tehnologija kako bi osnažili kapacitet i snagu europskih gospodarstava.

Državna tajnica je zahvalila njemačkom predsjedništvu na organizaciji videokonferencije dok su se predstavnici država članica zajednički složili u izrazu nadanja kako će se u bliskoj budućnosti ovakvi sastanci moći održati u drukčijem formatu.
 

Stranica | Gospodarstvo