Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti/2022/zaštita prirode1 (1).jpg

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježavaju se 22. svibnja.

Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan bioraznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju, a kao spomen na Konvenciju o biološkoj raznolikosti usvojenoj 22. svibnja 1992.

Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2003. Odlukom Hrvatskog sabora.
 
Ove se godine Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava pod sloganom „Izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića“ kojim se naglašava važnost bioraznolikosti kao temelja za gradnju budućnosti. Ona je odgovor na više izazova s kojima se susreće koncept održivog razvoja: od rješenja za klimu, zdravlje, sigurnost hrane i vode, do održivih sredstava za život.

Bioraznolikost predstavlja sveukupnost živih organizama, a uključuje raznolikost unutar i između vrsta te raznolikost životnih zajednica i ekosustava. Očuvana bioraznolikost omogućuje usluge ekosustava poput hrane, pitke vode, regulacije klime i sprječavanja poplava.

Broj poznatih vrsta i podvrsta u Hrvatskoj je gotovo 40.000, iako se pretpostavlja da je taj broj ipak znatno veći.

Oko 3% od ukupnog broja poznatih vrsta čine endemi - vrste ograničene geografske rasprostranjenosti. Najveći udio naših endema (približno njih 70%) svakako je među pripadnicima špiljske faune, što čini jednu od najvećih i najzanimljivijih prirodnih osobitosti Republike Hrvatske.
 
Glavne ugroze bioraznolikosti su ljudske aktivnosti koje prvenstveno uzrokuju uništavanje i gubitak staništa. Zaustaviti daljnju progresiju i održati usluge ekosustava, cilj je svih aktivnosti koje poduzimamo i koje u budućnosti moramo intenzivirati, ako želimo očuvati prirodu - a time i život na Zemlji.
 

Stranica