Ministar Filipović sastao se u Trstu s talijanskim ministrom gospodarskog razvoja Giorgettijem

Slika /slike/Vijesti/2022/slika.jpg
Danas je u Trstu održan bilateralni sastanak Davora Filipovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Giancarla Giorgettija, ministra gospodarskog razvoja Talijanske Republike. Sastanku su prisustvovali i Nj. E. Jasen Mesić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i Nevenka Grdinić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu.

Sastanak je održan u okviru 5. Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije. Koordinacijski odbor uspostavljen je na temelju Memoranduma o suradnji koji su u siječnju 2009. potpisali hrvatski i talijanski ministri vanjskih poslova. Memorandum pruža pravni okvir za ostvarivanje široke institucionalne suradnje u područjima vanjskih poslova, gospodarske i industrijske suradnje, infrastrukture, prometa, poljoprivrede, znanstvenih istraživanja, zaštite okoliša i energetike.

Ministri su na sastanku razgovarali o energetskom sektoru u svijetlu krize uzrokovane prekidima lanaca opskrbe tijekom pandemije COVID-19 te posebno ruskom agresijom na Ukrajinu i mogućnostima suradnje oko pronalaska novih smjerova i izvora opskrbe energentima. Razgovarali su i o izazovima s kojima se susreću industrijski i proizvodni sektor u okolnostima tranzicije prema održivom gospodarstvu. Na sastanku se ministrima pridružio i predsjednik pokrajine Friuli-Venezia Giulia Massimilian Fedriga s kojim se razgovaralo o nastavku suradnje u okviru projekta "Dolina vodika" uspstavljenom između Hrvatske, Slovenije i pokrajine Friuli-Venezia Giulia.

Po završetku sastanka, uslijedio je zajednički posjet delegacija brodogradilištu Fincantieri i čeličani Danieli. S obzirom na dosadašnju suradnju brodogradilišta Fincantieri i Uljanik 1856., iskazan je interes za njeno daljnje jačanje.

Predstavnici Danieli Grupe, koja je vlasnik željezare u Sisku (ABS Sisak d.o.o.), prezentirali su proizvodni proces čeličane temeljen na zelenoj tehnologiji te nove investicijske planove.

 

 


 

Stranica