Ministar Mihael Zmajlović na Radio Studentu o tri godine svog mandata

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/559e5b32704f9.jpg

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović jučer je dao intervju za Radio Student u kojem se osvrnuo na tri godine svog mandata i aktualne teme iz resora zaštite okoliša.

'U posljednjih deset, dvadeset godina u Hrvatskoj se vrlo malo radilo na zaštiti okoliša. Pogotovo na gospodarenju otpadom. To je bila u potpunosti zanemarena grana. Zadnje tri, četiri godine govorilo se o odlaganju otpada, a danas govorimo o gospodarenju otpadom. To je jedan od većih uspjeha jer smo uspjeli promijeniti način razmišljanja da kada govorimo o otpadu zapravo govorimo o gospodarenju resursima. U 10 godina na odlagalištima otpada zakopane su sirovine u vrijednosti 5 milijardi kuna. Zbog toga politike i projekti koje provodimo idu u smjeru smanjivanja količine otpada koju odlažemo' – istaknuo je na početku razgovora ministar Zmajlović.

Ministar je dodao da su projekti razvrstavanja otpada i gradnje centara za gospodarenje otpadom važni za okretanje prema cirkularnoj ekonomiji koja podrazumijeva gospodarenje resursima, odnosno vraćanje sirovina iz iskorištenih proizvoda u gospodarstvo.

'Prije tri godine samo je 45% građana kroz reciklažna dvorišta, zelene otoke i kante za odvojeno prikupljanje otpada imalo pristup primarnoj selekciji. Danas smo na 80% i imamo puno bolje stanje od onoga što je bilo. Kroz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gradovima i općinama smo subvencionirali nabavu kamiona, izgradnju reciklažnih dvorišta i nabavu ostale komunalne opreme potrebne za odvojeno prikupljanje otpada. U to je uloženo više od pola milijarde kuna, dvostruko više nego osam godina prije toga' – naglasio je ministar Zmajlović. Ministar je dodao da time ne možemo biti zadovoljni i tu stati. Godišnja stopa porasta stupnja recikliranja u EU iznosi 3,5% što pokazuje da je riječ o dugotrajnom procesu za čiju su realizaciju potrebna ulaganja u infrastrukturu i komunalnu opremu.

Ministar se osvrnuo i na gradnju centara za gospodarenje otpada koji su važni za ostvarivanje nacionalnih ciljeva gospodarenja otpada. Ove godine otvorit će se prva dva centra za gospodarenje otpadom, a još četiri prijavit će se za EU sufinanciranje. Ministar Zmajlović istaknuo je da će njihova gradnja znatno doprinijeti smanjivanju količina svih vrsta otpada na odlagalištima.

Jedna od tema bila je energetska učinkovitost koja je jedna od najefikasnijih mjera za ublažavanje klimatskih promjena jer se tim projektima smanjuje energetska potrošnja. Među ključnim programima koji se provode su energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te komercijalnih i javnih objekata.

'Ove smo godine napravili ključne izmjene programa energetske obnove kuća. Građani su pokazali veliki interes i u velikom broju su se javili na javni poziv. Lani je samo 180 od 555 gradova i općina omogućilo građanima da koriste taj poticaj. To se pokazalo neefikasno. Ove smo godine omogućili svim građanima da se javne za obnovu kuća. Zato danas imamo dobre rezultate. Energetskom obnovom kuća i zgrada utječemo na tri važne stvari. Smanjujemo potrošnju energije i pritisak na okoliš, građanima povećavamo kvalitetu stanovanja i smanjenje troškova režija za energente, a pomažemo domaćim gospodarstvenicima jer čuvamo radna mjesta i stvaramo nova zelena' – zaključio je ministar Zmajlović.

 



Stranica