Kreće realizacija 881 milijuna kuna vrijednog projekta aglomeracije Dubrovnik

Slika /slike/Vijesti/14.12.2020. aglomeracija Dubrovnik1.jpg
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt  „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ potpisali su danas u Dubrovniku ministar gospodarstva i održivog dr. sc. razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda d.o.o. Dubrovnik Lukša Matušić.
 
Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 881,208,682,93 kuna, od čega je 70,64%, odnosno 457.644.948,87 kuna, bespovratnih EU sredstava. Ostatak iznosa osigurat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i Vodovod Dubrovnik d.o.o.
 
„Projekt aglomeracije Dubrovnik uz projekt Aglomeracije Ploče odnosno Metković u konačnici čine tri projekta u vrijednosti od milijardu i 580 milijuna kuna koja će se realizirati na području Dubrovačko-neretvanske županije. Realizacijom ovih projekata podići ćemo razinu kvalitete života naših građanki i građana na području Dubrovačko-neretvanske županije u kontekstu veće priključenosti na mrežu vodoopskrbe te odvodnje“, rekao je ministar Ćorić dodavši kako će radovi, kroz angažman građevinskog sektora, doprinijeti i rastu BDP-u i ekonomskom opravku naše zemlje.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković kazao je kako će se kroz projekt, među ostalim, realizirati 70-ak kilometara novih cjevovoda, uz rekonstrukciju i sanaciju postojećih, radit će se i 15-ak crpnih stanica, četiri vodospreme.

„Više puta smo isticali koliko je važno koristiti EU sredstva za podizanje kvalitete života naših sugrađana. Sigurno da je kvaliteta života odražena i u kvalitetnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži, a možda najvažnije od cijelog ovog projekta jest kvalitetni novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke, koji će spriječiti da se u budućnosti događa zatvaranje plaža zbog izljeva kanalizacijskih sustava“, naglasio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.
 
Projektom aglomeracije Dubrovnik obuhvaćena su, uz izgradnju pročistača na Petki, ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.
 
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izrazio je zadovoljstvo ugovorenim projektima te je naveo kako se s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama radi na još nekoliko važnih projekata, među kojima je istaknuo projekt zaštite od zaslanjena doline Neretve od utjecaja mora te izgradnju Centra za gospodarenje otpadom.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković danas su obišli i radove na izgradnji Centra za obranu od poplava (COP) u Opuzenu. 

Vrijednost ugovora za radove je 13.462.915,50 kuna s PDV-om, a sredstva su osigurana od strane Hrvatskih voda.

Izgradnjom Centra doprinijet će se boljem upravljanju i smanjenju rizika od pojave poplava, razvoju i upravljanju sustava navodnjavanja, a ujedno će se omogućiti bolje upravljanje u sprječavanju zaslanjenja kao i zaštita voda u dolini Neretve.
 

Stranica