Održana videokonferencija Vijeća ministara za energetiku

Slika /slike/dt Milatić sastanak Vijeća ministra za energetiku 2.jpg
Državni tajnik Ivo Milatić danas je ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sudjelovao na videokonferenciji ministara energetike koja je održana umjesto formalnog sastanaka u Bruxellesu.
 
Glavna točka dnevnog reda odnosila se na Strategiju za integraciju energetskog sustava. Tijekom videokonferencije iznesena su mišljenja o prioritetnim mjerama i izazovima u okviru revizije regulatornog okvira s ciljem osiguranja lakše integracije energetskog sustava kao i o usklađivanju EU energetskih ciljeva s ambicioznijim klimatskim ciljevima za 2030. godinu.
 
Stajalište Republike Hrvatske je kako je potrebno uspostaviti politički okvir na razini Europske unije koji mora omogućiti fleksibilnije upravljanje, digitalizaciju, energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju u cijelom energetskom sustavu. Među prioritetnim mjerama izdvojeno je razvijanje inovativnih tehnologija i stvaranje tržišnih uvjeta za daljnje usavršavanje tehnologija poput vodika ili geološkog skladištenja ugljičnog dioksida, jača suradnja svih dionika, gospodarstva, istraživačke zajednice i javnog sektora.
 
Republika Hrvatska podržava ambicioznije klimatske ciljeve za 2030, ali smatra da integracija sustava neće biti jednaka za sve države članice, obzirom da države članice kreću s različitih početnih pozicija. Zbog toga je važno da se tijekom procesa revizije energetskih ciljeva vodi računa o okolnostima, resursima i mogućnostima, a koje se već odražavaju i u nacionalnim energetsko klimatskim planovima.
 
“Željeli bismo naglasiti presudnu važnost razvoja inovativnih tehnologija i stvaranja tržišnih uvjeta za njihovo daljnje poboljšanje i komercijalizaciju. Na primjer, vodik ili geološko skladištenje CO2 mogu potencijalno značajno pridonijeti procesu dekarbonizacije, ali trošak tehnologije još uvijek ne opravdava njihovu širu primjenu. Pozdravljamo I nedavno objavljivanje Strategije za vodik i Strategije za obnovljive izvore energije na moru, kao okvira za daljnju tranziciju energetskog sektora i temelja za brži razvoj tehnologija vitalnih ne samo za energetski sektor, već i promet i industrija”, naglasio je državni tajnik Milatić.
 
Dodao je kako Republika Hrvatska posebnu pozornost treba posvetiti razvoju energetske infrastrukture otoka i izoliranih regija. “Upravo takva ulaganja predstavljaju ulaganje u budućnost, održiviju i konkurentniju Europu. Realizacija tranzicije europskih otoka na čistu energiju, kao i jača integracija sektora, najbolji su put naprijed do potpune dekarbonizacije, koristeći raspoložive resurse i sredstva”, zaključio je državni tajnik Ivo Milatić.

Stranica