Energetskom obnovom kuća i do 60% nižih troškova za grijanje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55360c1026b85.jpg

'Građani sve više prepoznaju prednosti projekata energetske učinkovitosti i najveći je interes za energetskom obnovom obiteljskih kuća. Dobrobiti tog projekta su višestruke. Energetskom obnovom doma građani povećavaju kvalitetu života. Primjerice, troškovi za grijanje mogu biti 30 do 60% niži. Uz to, poticanjem tih projekata osiguravamo radna mjesta za obrtnike i tvrtke. Istovremeno čuvamo i okoliš jer se smanjuju emisije stakleničkih plinova. Uskoro ćemo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti svi koji žele energetski obnoviti svoje obiteljske kuće.' – izjavio je na sinoćnjoj tribini o projektima energetske učinkovitosti za građane u Dugom Selu ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar se osvrnuo i na projekte koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira u Dugom Selu. Energetski se obnavlja 15 obiteljskih kuća. Ta je investicija vrijedna 750.000 kuna a udio sufinanciranja Fonda iznosi 300.000 kuna. Realiziraju se i projekti zaštite okoliša. Sanira se odlagalište otpada Andrilovec. Riječ je o investiciji od 6,3 milijuna kuna koju Fond sufinancira sa 2,5 milijuna kuna.

Za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fond je ove godine osigurao 600 milijuna kuna kojima će se potaknuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Za energetsku obnovu 10.000 obiteljskih kuća osiguran je 71 milijun kuna.

'Na osnovu iskustva od prošle godine odlučili smo promijeniti Program energetske obnove obiteljskih kuća kako bi bio pravedniji i omogućio svima iz bilo kojeg dijela Hrvatske da se prijavi na javni poziv. Prošle se godine, naime, pokazalo da je svega 180 od 555 gradova omogućilo svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a to nije pravedno. Od ove godine prijava za obnovu kuće ide direktno u Fond. Tako da građani više neće ovisiti o aktivnosti ili neaktivnosti svojih gradonačelnika i načelnika općina.' – pojasnio je ministar Zmajlović.

Izmjenama Programa ukinuta je i izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije. Tako će građani koji žele obnoviti svoju kuću trebati napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Energetski certifikat mora napraviti ovlašteni certifikator s liste koju će objaviti Fond za zaštitu okoliša.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Građani se mogu prijaviti na samo jednu mjeru za poboljšanje energetske učinkovitosti ili kombinirati više njih te se na njih može dodati i jedna mjera vezana uz obnovljive izvore energije.



Stranica