Obilježava se 45. Dan planeta Zemlje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55376c7a5e29b.jpg

'Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o okolišu te razvoj Hrvatske temeljiti na načelima održivosti. To znači razvoj temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa. Zelenija budućnost ovisi o nama. O našem odnosu prema prirodnim bogatstvima koja su naš najvredniji resurs i obavezni smo ga sačuvati i za generacije koje dolaze.' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom Dana planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Ovogodišnji 45. Dan planeta Zemlje obilježava se pod motom 'Naš je red da vodimo' s naglaskom na održivi razvoj. Povodom ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje, ističe se da bi 2015. mogla biti jedna od najvažnijih godina za zaštitu okoliša. Na Konferenciji stranaka Konvencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se krajem godine održati u Parizu očekuje se prihvaćanje obvezujućeg sporazuma u cilju ograničenja rasta globalne temperature do 2°C do 2100. godine.

'Razvojem niskougljičnog, zelenog, gospodarstva omogućavamo otvaranje 80.000 novih radnih mjesta do 2050. godine i istovremeno čuvamo okoliš, čuvamo vrijedne resurse i štedimo energiju' – dodao je ministar Zmajlović.

Ministarstvo trenutno izrađuje Strategiju niskougljičnog razvoja do 2030. s pogledom 2050. čija će primjena smanjiti emisije stakleničkih plinova i poticati gospodarski razvoj. To će biti temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija.

Ta strategija otvorit će prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i značajnim strukturalnim promjenama u svim sektorima potakne rast industrijske proizvodnje, razvoj novih djelatnosti, konkurentnost gospodarstva te stvore nova radna mjesta

Priprema se i Akcijski planu za zelenu javnu nabavu s ciljem da i u tom segmentu ostvarimo energetske uštede. Cilj EU je da se do 2020. provede minimalno 50 posto javnih natječaja uz primjenu mjerila zelene javne nabave. Niža potrošnja energije potiče se i subvencioniranjem projekata energetske učinkovitosti.

Mjere energetske učinkovitosti prepoznate su kao najučinkovitiji način borbe s klimatskim promjenama jer direktno utječu na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Ove godine projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti subvencionira sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Provode se mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu.

 



Stranica