Državna tajnica Mikuš Žigman na konferenciji „Kako do bolje poslovne klime“

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/konferencija o poslovnoj klimi dt Mikuš Žigman.jpg

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman sudjelovala je danas na konferenciji „kako do bolje poslovne klime“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Tom prilikom državna tajnica rekla je kako je Vlada u svom radu usmjerena na jačanje gospodarskog rasta i smanjivanje ekonomskih neravnoteža. „Provedba strukturnih reformi je pokrenuta i nastavit će se i ove godine. Kritike shvaćamo ozbiljno i na tom tragu dalje radimo. Kretanja u prva tri mjeseca ove godine pokazuju nastavak pozitivnih gospodarskih trendova. Industrijska proizvodnja raste, prerađivačka industrija također, a ono što smatram osobito bitnim je brži rast prerađivačke industrije jer to pokazuje da iskorištava prednosti jedinstvenog europskog tržišta“, istaknula je Mikuš Žigman, dodavši kako Vlada u partnerstvu s poduzetnicima određuje mjere rasterećenja poslovanja.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju konferencije osvrnuo se na gospodarsku situaciju za koju kaže kako se mijenja na bolje, ali presporo te kako su u protekloj  godini očekivali puno na području reformi. „Na žalost veći dio najavljenih reformi je usporen, ponajviše radi krize u koncernu Agrokor. No, na  rješavanju te krize možemo čestitati. Nositelji hrvatskoga gospodarstva nisu pali na koljena. Ipak, slučaj je zorno pokazao nemogućnost javne uprave za provođenje više reformi i strateških aktivnosti istovremeno. Zato, s ovog mjesta, moramo pozdraviti i dati snažnu podršku Vladi u provedbi reforme javne uprave“poručio je gospodin Burilović.

Istraživanje o preprekama u poslovanju koje je za ovu priliku  HGK provela među poduzetnicima pokazalo je da su pravna nesigurnost, visina poreznih obaveza te administrativni troškovi poslovanja i dalje glavni uteg u njihovom svakodnevnom poslovanju. Muče ih i učestale promjene zakona, dugotrajnost sudskih postupaka te nejednako tumačenje poreznih propisa. Sve veći problem našeg gospodarstva postaje i iseljavanje radne snage, odnosno neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Stoga se na panelu Kako do bolje poslovne klime raspravljalo upravo o tim problemima, a državna tajnica Mikuš Žigman još je jednom naglasila kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta koordinira proces administrativnog rasterećenja, te u suradnji s drugim državnim tijelima čisti propise od nepotrebnih zahtjeva kako bi se poduzetnicima omogućilo što jeftinije i jednostavnije poslovanje.



Stranica