Svečano pokretanje financijskih instrumenata sufinanciranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/plenkovic financ.instrum.jpg

 

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića te ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Martina Dalić sudjelovala je danas u zagrebačkom hotelu International na svečanom pokretanju financijskih instrumenata sufinanciranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Ministarstvo poljoprivrede, u svojstvu Upravljačkog tijela za Program ruralnog razvoja, za provedbu financijskih instrumenata – Mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, Jamstava za ruralni razvoj te Investicijskih kredita za ruralni razvoj – odlučilo se osloniti na iskustveni i stručni kapacitet Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak te im je povjerilo provedbu financijskih instrumenata.

Riječ je o novim oblicima financiranja za financijski održive projekte putem zajmova/kredita i jamstava po uvjetima povoljnijim od onih na tržištu kojima je svrha potaknuti i podržati rast i razvoj poljprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora. Ovi financijski instrumenti, osim povoljnijih uvjeta od tržišnih, nude financiranje za primjerice obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodišnje bilje tj. vrste troškova koji korisnicima nisu prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava, a i sama obrada zahtjeva biti će brža.

Okosnica današnje manifestacije bilo je svečano potpisivanje Sporazuma o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te HAMAG-BICRO-a, kojim će se pokrenuti  mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj i pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, te Sporazuma o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te HBOR-a, kojim će se pokrenuti Investicijski krediti za ruralni razvoj.  

Okupljenima se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dao snažnu podršku razvoju hrvatske poljoprivrede i zahvalio svima koji su prepoznali da postoje određeni segmenti za koje je teško ostvariti financiranje putem komercijalnih banaka, a nužni su za razvijanje svakodnevnog poslovanja i razvoja hrvatske poljoprivrede. Također, predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je ovaj današnji događaj na tragu niza aktivnosti koje je Vlada RH do sada izvršila, a sve se ogledaju u dva načela – transparentnosti i redovitosti.

 



Stranica