Zeleni tim - zaštitari okoliša i prirode na Škrapingu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54fafde90dd06.jpeg

'Ove godine okupili smo tim od dvadesetak kolega iz Ministarstva, nacionalnih parkova i parkova prirode i Fonda za zaštitu okoliša  te smo zajedno sudjelovali u  Škrapingu. Škraping i sve vrijednosti koje promiče u skladu je s misijom našeg Ministarstva i vizijom naše Hrvatske kao  zemlje prekrasne očuvane prirode u kojoj je održivi razvoj i suživot čovjeka s prirodom prioritet. A sudjelovanje u Škrapingu samo pokazuje da svoj posao volimo i živimo i u svakodnevnom životu.' – izjavio je danas u Tkonu pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović koji je i otvorio utrku Škraping Tkon na Pašmanu.

Škraping je jedinstvena međunarodna utrka po oštrom otočkom kamenu koja spada u vrstu ekstremnih sportova i ove je godine okupila rekordnih 1400 natjecatelja. U sklopu Škrapinga održava se i 6. Sajam otočnih proizvoda. Manifestacija na najbolji način objedinjuje vrijednosti za koje se Ministarstvo zalaže, a jedna od njih je stavljanje prirode u funkciju održivog razvoja.

Pomoćnik ministra Restović istaknuo je da su u posljednje tri godine uložena velika sredstva u prirodu i uređenje infrastrukture zaštićenih područja. Tako je u nacionalne parkove i parkove prirode uloženo oko 200 milijuna kuna i pripremaju se projekti vrijedni još 600 milijuna kuna koje imamo na raspolaganju iz EU fondova.

'Cilj je da zaštićena područja postanu generatori razvoja lokalnih sredina. Time neposredno dajemo doprinos održivom razvoju i stvaranju novih vrijednosti od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo. Kvalitetnijom infrastrukturom i ponudom istodobno ćemo zaštititi najposjećenije dijelove zaštićenih područja i privući nove goste,  a veći broj posjetitelja donosi i nove poslovne prilike za stanovništvo koje živi blizu parkova.' – zaključio je pomoćnik ministra Restović koji je i sam donedavno kao ravnatelj nacionalnog parka Krka pokrenuo velike projekte u tom parku.

Zahvaljujući projektima koje u zaštićenim područjima prirode provodi Ministarstvo zaštititi će se i očuvati prirodne vrijednosti uz istovremeno omogućavanje, primjerice, razvoja zelenih oblika gospodarstva, turističkih i pratećih sadržaja, rekreacijskog turizma, obiteljskih gospodarstava, ekoturizma, kao i svih ostalih djelatnosti koje privlače i zadržavaju goste.



Stranica