Započeli radovi na rekonstrukciji lijevoobalnog nasipa rijeke Kupe

Slika /slike/Vijesti/2021/Rekonstrukcija nasipa3.jpg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na obilježavanju početka radova na rekonstrukciji lijevoobalnog nasipa rijeke Kupe za potrebe zaštite od poplava prigradskih naselja grada Siska.
Rekonstrukcija se izvodi na dionici Staro Pračno – Stara Drenčina u duljini od 8,4 kilometara.
 
Ukupna vrijednost radova je 36 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a izvođač radova zajednica ponuditelja Sokol d.o.o. i Binđo d.o.o.
 
„Hrvatske vode kontinuirano brinu ne samo o vodno-komunalnoj infrastrukturi, nego i o zaštiti građana i njihove imovine, odnosno obrani od poplava. Utrošene su stotine milijuna kuna upravo u projekte zaštite od poplava i obranu područja uz rijeke. Radovi na lijevoobalnom nasipu rijeke Kupe osigurat će da ovo područje bude bolje zaštićeno, osobito u odnosu na štetu izazvanu katastrofalnim potresom koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije“, rekao je ministar Ćorić.
 
Rekonstrukcija nasipa na ovoj dionici predstavlja prioritet u izgradnji sustava obrane od poplava na sisačkom području, s obzirom na to da se radi o obrambenom nasipu na kojem su uočeni nedostaci, među ostalim deformacija nasipa, neodgovarajući poprečni profil, pojava procjeđivanja i podvira pri visokim vodostajima.
 
K tome, nakon razarajućih potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju, obilaskom i detaljnom provjerom stanja vodnih građevina na području Županije uočena su značajna oštećenja upravo na spomenutoj dionici nasipa. Stoga se hitno prišlo izgradnji druge linije obrane od poplava postavljanjem tzv. box barijera, kao i ojačanju nasipa, no trajno rješenje svakako je rekonstrukcija nasipa i potpuna sanacija oštećenja.
 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će se u okviru projekta nasip, ne samo vratiti u prvobitno stanje, nego i dodatno nadvisiti i ojačati.
 
Rok za dovršenje je 2 godine.
 

Stranica