U Zagrebu održana X. Međuvladina hrvatsko-ruska komisija za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Hrvatsko-ruska komisija, slika za stolom.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Zagrebu održana deseta po redu sjednica Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Sjednicom je s hrvatske strane supredsjedao ministar gospdarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, a s ruske strane ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

“Danas smo razgovarali o nizu tema koje se tiču suradnje između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, između ostalog, o gospodarskoj suradnji koja je vrlo dobra te ima potencijal daljnjeg rasta. Razgovaralo se i o suradnji na čitavom nizu drugih područja, prije svega o trgovinskoj suradnji. Upravo u tom smislu, Republika Hrvatska će u 2022. godini, u sklopu obilježavanja 30 godina svoje neovisnosti, organizirati u Ruskoj Federaciji veliki Gospodarski forum gdje ćemo dogovoriti konkretnije korake za trgovinsku razmjenu. Ono što veseli je da smo se danas složili kako postoji dobar potencijal za produbljivanje suradnje između naših dviju država te vjerujem da ćemo u narednom razdoblju to i postići”, izjavio je ministar Ćorić nakon završetka sastanka komisije.

“Za Rusku Federaciju, Hrvatska je jedan od osnovnih partnera u EU-u. Najviše surađujemo u područjima energetike, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja, a postoji i visok potencijal suradnje u poljoprivredi. Tijekom ove godine robna razmjena između Rusije i Hrvatske porasla je dva puta u odnosu na prethodno razdoblje pa možemo zaključiti da imamo velik potencijal za daljnje unaprjeđenje odnosa", rekao je ministar Patrušev.

Sjednice Međuvladine komisije održavaju se temeljem Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj i znanstveno-tehničkoj suradnji sklopljenog 2010. godine.

Dan uoči sjednice Međuvladine komisije održani su sastanci radnih skupina za trgovinsko-gospodarsku suradnju, energetsku suradnju, znanstvenu i tehničku suradnju te za turizam, na kojima su sudjelovali predstavnici zainteresiranih tvrtki dviju država te predstavnici nadležnih institucija.

Na sjednici Međuvladine komisije dvije strane su razmijenile informacije o trgovinsko-gospodarskim odnosima i razgovarale o mogućnostima jačanja bilateralne suradnje. Izražen je interes za suradnju u različitim područjima industrije (kao što su metalna, elektrotehnička, autoindustrija, strojogradnja i brodogradnja, te poljoprivredno-prehrambena i farmaceutska industrija) te poljoprivrede (u segmentu akvakulture, biljne proizvodnje i ratarstva, voćarstva, rasadničarstva te ekološke poljoprivrede), graditeljstva i turizma.

U području energetike, razgovaralo se o suradnji u području čistih i održivih tehnologija i obnovljivih izvora energije. Pozdravljena je realizacija projekta plinofikacije Rafinerije nafte Brod te su partneri iskazali spremnost za nastavak suradnje. Nadalje, iskazan je interes tvrtki za jačanje suradnje u području nafte i plina. Također, prepoznat je potencijal suradnje u području digitalizacije, inovacija i umjetne inteligencije. Na području znanosti, potvrđen je nastavak uspješne suradnje te je dogovoreno održavanje sljedeće Znanstvene i praktične konferencije znanstvenika i stručnjaka u Hrvatskoj 2022. godine kao i nastavak sufinanciranja zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata.

Sljedeća sjednica Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju održat će se 2022. godine u Rusiji.
 

Stranica