Ministar Ćorić sudjelovao u sadnji stabala u Parku Maksimiru

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Galerija 2.jpg
  • Slika
  • Slika
Danas su u zagrebačkom Parku Maksimiru ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, v.d. ravnateljice Javne ustanove – Maksimir dr.sc. Nika Dolenc i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Dejan Jaić, zasadili stabla zavičajnih vrsta. Naglasak je stavljen na divlje voćkarice koje su važne zbog divljih oprašivača i ptica pjevica.

 “Sadnjom ovih stabala pridonosimo oplemenjivanju zelene infrastrukture u urbanom području grada Zagreba kojom se poboljšava bioraznolikost i osiguravaju vitalne usluge ekosustava kao odgovor na brojne izazove poput onečišćenja zraka, buke, utjecaja klimatskih promjena i javnog zdravlja. Područje parka Maksimir od velike je važnosti za Zagreb jer, između ostalog, predstavlja prirodno hlađenje te pruža ugodniji boravak u gradu tijekom ljeta, ublažava toplinske valove, a osim toga, prostor su za rekreaciju, druženje i uživanje u prirodi”, naglasio je ministar Ćorić nakon sadnje stabala.

U izvješću Europske agencije za okoliš iz 2020. godine o javno dostupnim zelenim površinama po stanovniku u gradu na području 30 europskih država analiziran je 691 grad. Iz Hrvatske je obrađeno pet gradova (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka i Slavonski Brod), a najbolje rangiran među njima je Split na 249. mjestu s 19,07 m2 javno dostupne zelene površine po stanovniku, dok je Zagreb na drugom mjestu u Hrvatskoj s 12,7 m2 javno dostupne zelene površine po stanovniku te se nalazi na 413. mjestu u Europi.

U prosjeku, oko 40 posto površine europskih gradova čini urbana zelena infrastruktura, međutim samo 2,45 posto površina odnosi se na javno dostupne površine i gradske parkove. S prosječno 18 m2 javno dostupnog zelenog prostora po stanovniku Europa je iznad površine od 9 m2 koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Hrvatska se obvezala da će do 2030. godišnje posaditi dodatnih milijun stabala što se odnosi na obnovu šumskih površina, ali neće biti izostavljena niti periurbana i urbana područja pa tako Park Maksimir svake godine u sklopu redovitog održavanja na ovom području posadi oko 1000 sadnica stabala.

Stranica