U Staroj Sušici otvoren Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Svečano otvorenje Centra za posjetitelje Velike zvijeri.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Gorskom kotaru otvoren je Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“. Centar je posvećen smeđem medvjedu, sivom vuku i euroazijskom risu, a smješten je u Staroj Sušici, mjestu kraj Ravne Gore.
 
Gorski kotar jedno je od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri. Izgradnjom Centra ta se prirodna baština turistički valorizira, a Gorski kotar brendira kao dom medvjeda, vuka i risa.
 
Osim što posjetiteljima predstavlja bogatstvo prirodne raznolikosti tog kraja i vrijednost velikih zvijeri u ekosustavu, Centar „Velike zvijeri“ otkriva i jedinstvenu vezu goranskog stanovništva sa šumskim prostranstvima i njegovim životinjskim svijetom.
 
„Populacije velikih zvijeri u Hrvatskoj su stabilne. Imamo oko tisuću medvjeda i dvjesto vukova, a posebno nas veseli činjenica da populacija risa u Hrvatskoj posljednjih godina broji gotovo devedeset jedinki. Početkom dvijetisućitih sanjali smo o Centru „Velike zvijeri“ koji je u međuvremenu postao stvarnost“, kazao je Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.
 
Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je kako je čak 75 posto površine županije dio je ekološke mreže Natura 2000.
 
„U plavom dijelu županije na Cresu imamo Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, a sada smo u njezinu zelenom dijelu otvorili Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“. Brendiranjem prirodne baštine doprinijeli smo turističkoj ponudi Ravne Gore i cijelog Gorskog kotara. To ima utjecaj i na demografiju jer je svako novootvoreno radno mjesto važno“, rekao je župan Komadina.
 
Centar „Velike zvijeri“ izgrađen je na temeljima ruševne gospodarske zgrade kraj slavnoga frankopanskog dvorca u Staroj Sušici. Njegov izložbeno-edukacijski postav na jedinstven način razotkriva tajanstven život najvećih europskih predatora.
 
„Multimedijski postav, pružajući osjećaj šumskog okružja, spoj je klasičnog i modernog pristupa interpretacije prirodnih vrijednosti Gorskog kotara koji kroz mijene godišnjih doba posjetitelja uvodi u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri. Pri stvaranju postava korištene su moderne tehnologije 3D ispisa te računalna programska rješenja, ali i klasične modelarske, kiparske i slikarske vještine koje su postavu dale toplinu i emociju ljudskog stvaralaštva“, navela je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ koja upravlja Centrom „Velike zvijeri“.
 
Centar  je izgrađen i uređen u okviru provedbe projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali 6 milijuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ 2,2 milijuna kuna.

Stranica