U sklopu 9. poslovnog foruma potpisano sedam sporazuma između hrvatskih i kineskih tvrtki

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/vijesti/Sporazumi (1).JPG
Poslovnim forumom započeo je današnji dio 8. sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Uvodnim obraćanjima otvorila su ga dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar trgovine Zhong Shan. Posebnost devetog po redu Poslovnog foruma bila je u rekordnom broju sudionika, oko tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 260 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.

Naglasak hrvatske gospodarske politike je na poticanju inovativnosti i ulaganja za podizanje konkurentnosti. Želimo kroz specijalizaciju i transformaciju hrvatskog gospodarstva i strukturne promjene u industriji izgraditi inovativno i konkurentno gospodarstvo koje raste stabilnim stopama, na održiv način“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine

U sklopu Poslovnog foruma potpisano je i sedam sporazuma između hrvatskih i kineskih tvrtki koji će doprinijeti konkretiziranju suradnje između dviju zemalja. „Siguran sam da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. U ova dva dana održali smo i nekoliko vrlo zanimljivih bilateralnih sastanaka koji su nam jasno dali do znanja da je Kina spremna ulagati u velike infrastrukturne projekte ovdje u Hrvatskoj“, naglasio je prilikom potpisivanja ministar Horvat, uz kojeg su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.
Za Hrvatsku je suradnja s Kinom iznimno važna. Riječ je o vodećem svjetskom gospodarstvu. S Kinom Hrvatska ima tradicionalno dobre političke odnose, a gospodarski se sve više intenziviraju“, izjavio je ministar Butković, dok je predsjednik HGK Burilović dodao kako se suradnja 16+1 u poduzetništvu i privatnom sektoru mora dići na znatno višu razinu. „Vrijeme je da se svi planovi i mogućnosti o kojima razgovaramo već deveti put na ovakvim forumima pokrenu i ostvare. Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine“, istaknuo je Burilović.

U Rijeci novi stadion, razvoj željezničke pruge Zagreb-Rijeka

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku. "Ovime je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam", rekao je prilikom potpisivanja sporazuma ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako je moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.

Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su Memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.
HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka-Zagreb te mediteranskog koridora.

Tvrtka Metamorfoza je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju.
"Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine", istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva sporazuma. Prvi od njih odnosi se na suradnju s tvrtkom Stadion Kantrida na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, a drugi na suradnju s tvrtkom Eco Consult oko projekata korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

Memorandum je u ime tvrtke Stadion Kantrida potpisao predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković ističući kako bi se za godinu dana trebali potpisati i konkretni ugovori o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnje se može proširiti i na izgradnju Marine.
TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, napomenuo je tako direktor Eco Consulta Goran Pavlović.

Stranica