U partnerstvu s Gradom planiramo poboljšati sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57065e3a549b6.jpg

'Danas smo održali prvi sastanak Radne skupine za provedbu Akcijskog plana gospodarenja otpadom. Radnu skupinu čine predstavnici Grada, Ministarstva, nevladinih udruga i neovisni stručnjaci. Cilj je da u što kraćem roku donesemo Akcijski plan koji će unaprijediti postojeći sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu kako bi se povećao stupanj odvojeno prikupljenog otpada, a građani dobili što kvalitetniju komunalnu uslugu. Uvjeren sam da uz našu potporu Zagreb kao glavni grad Hrvatske to može napraviti' – izjavio je danas ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović nakon prvog sastanka zajedničke Radne skupine za Akcijski plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

Uz partnerski odnos s Grada Zagreba s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, te uz konsenzus s građanima i uz konzultaciju struke, Zagreb će iznaći optimalno rješenje cjelovitoga gospodarenja otpadom – zajednička je to poruka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića poslana javnosti na konferenciji za novinare koju su sazvali nakon prvog sastanka zajedničke Radne skupine za Akcijski plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

Radna skupina radit će na Akcijskom planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba s rokom dovršetka 15. lipnja te na definiranju konkretnih mjera. Sve to uz tjednu koordinaciju i provjeru postignuća.

Prema riječima ministra Dobrovića, problem gospodarenja otpadom u Zagrebu svakako je i problem Hrvatske. Zagreb već provodi neke potrebne mjere što se vidi i po smanjenim količina otpada na odlagalištu Jakuševec, no zajednički cilj je ubrzati cijeli proces. To neće biti teško, zaključio je ministar dodavši kako je uz edukaciju i dobru volju potrebna odlučnost da se nešto mijenja, a u slučaju Zagreba toga ne nedostaje.

S ministrovim riječima složio se i gradonačelnik Bandić koji je također kao važnu mjeru izdvojio edukaciju građana na kojoj se u glavnome gradu Hrvatske kontinuirano radi. Dodao je, također, kako je obnavljanje ekološke infrastrukture druga sastavnica na kojoj će se i dalje  bezuvjetno raditi, a u konačnici, bit će zadovoljni građani. Sve to, naravno, treba pratiti i sustav naplate.

Podsjetio je kako je Zagreb dosad puno napravio u pogledu gospodarenja otpadom pa je izdvojio sanaciju odlagališta Jakuševec i pročistač otpadnih voda zahvaljujući kojemu je Sava nizvodno od Zagreba danas čista rijeka, a time Zagreb daje ogroman doprinos zaštiti dunavskog i crnomorskog sliva. Gradonačelnik Bandić je najavio zonski odvoz otpada do početka sljedećeg mjeseca te smanjivanje cijene odvoza otpada za one koji će to zaslužiti kućnim kompostiranjem, recikliranjem i smanjivanjem količina otpada iz kućanstava.

Pitanje tehnologije, kapaciteta i financiranja rješavanja otpada definirat će se u partnerstvu s ministarstvom, a na pitanje novinara o tome hoće li se graditi spalionica otpada u Zagrebu, ministar je odgovorio kako su papir i plastika jedini materijal koji gori, a ujedno su i najvrjedniji materijal za reciklažu. Spaljivanjem se materija uništava, istaknuo je ministar Dobrović, i tu onda nema cirkularne ekonomije.

Spalionice danas više nisu 'in' – rekao je gradonačelnik podsjetivši da je to bila moderna tehnologija prije 30 godina. Zagreb će imati najkvalitetnije i najefikasnije rješenje na zadovoljstvo struke i građana i u rokovima koje zadaje hrvatska i europska regulativa.

'Dio akcijskog plana već imamo, sve je gotovo tempirano, a što se tiče mjera, iskoristiti ćemo neke dobre prakse u Europi' – rekla je zagrebačka pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, ujedno i članica Radne skupine pozvavši građane na suradnju i zajedničko podizanje svijesti o ekologiji i zaštiti okoliša, jer, nastavila je, samo zajedno s njima može se puno toga napraviti i postići krajnji cilj, a to puno veći postotak odvajanja otpada koji će biti nagrađen manjom cijena usluga prikupljanja i odvoza.

Pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger naglasila je da sada slijedi snimanje stanja i raspoloživih resursa, a onda i definiranje daljnjih koraka. Dodala je, također, da se stanje u Zagrebu podudara sa stanjem gotovosti Plana gospodarenja otpadom na nivou RH.

 



Stranica