Svečano otvoreno tradicionalno 24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/NASA 1.jpg
  • Slika
  • Slika
Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu (NASA) dvodnevna je konferencija koja, pod pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske, i ove godine, 7. i 8. prosinca u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici, tradicionalno okuplja poduzetnike, gospodarstvenike te predstavnike jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave, resornih ministarstava i ostalih institucija, agencija te strukovnih udruženja s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva i obrtništva te gospodarstva u cjelini.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović otvorio je danas 24. Nacionalno savjetovanje u čijem su fokusu teme tranzicije prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo i konkurentno gospodarstvu i poduzetništvu te pozicioniranje Republike Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije.

„Imamo iznimne prilike da gradimo konkurentno, održivo i inovativno gospodarstvo, a na nama je da te prilike iskoristimo. S pozicije člana Vlade mogu reći da smo poduzeli i poduzimamo niz mjera kako bi stvorili povoljniju klimu za ulaganja, pojednostavili procedure, olakšali investitorima i stvorili još stabilniji okvir za poslovanje“, istaknuo je ministar Filipović.

Naglasio je kako je u posljednje tri godine broj aktivnih poduzeća povećan  za više od 3500, a broj obrta i slobodnih zanimanja u tom razdoblju povećan za gotovo 15 posto. Promet ukupnog gospodarstva u 2022. bio je veći za 25 posto, prosječne neto isplaćene plaće u razdoblju od 2016. do 2023. porasle su gotovo 50 posto, 150 tisuća poduzetnika u 2022. godini ostvarilo je 47 milijardi kuna neto dobiti, a u prošloj godini u odnosu na 2021. broj zaposlenih povećan za 4,5 posto.

„Danas smo u vrhu Europske unije po stopama rasta gospodarstva, snažno podržavamo poduzetnike i obrtnike, u našu zemlju ulažu Jabil, Pfizer, Knauf, Nexe. Sve to nam govori da smo na dobrom putu te da mjere i odluke koje donosimo mijenjaju Hrvatsku u smjeru kojim želimo ići“, naglasio je ministar Filipović.

Ministar je istaknuo kako se kontinuirano radi na mjerama i projektima koji potiču poduzetnike i građane da obnovljivu energiju koriste za vlastite potrebe. Pokrenut je investicijski ciklus vrijedan 400 milijuna eura za istraživanje geotermalnih izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano radi na novim projektima i poticajima za korištenje obnovljivih izvora energije. Poduzetnicima je kroz Modernizacijski fond omogućeno dobivanje bespovratnih sredstava. U narednih nekoliko godina na raspolaganju je više od milijardu eura od čega je velik dio namijenjen za ulaganja u obnovljive izvore energije za vlastite potrebe.

„Mogućnosti i prostora za iskorake i napredak itekako ima. Zato vas i ovom prigodom pozivam da iskoristite prilike koje se pružaju“, poručio je ministar Filipović.

U nastavku Nacionalnog savjetovanja Robert Blažinović, p .o. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja upoznao je sudionike o Nacionalnom planu industrijskog razvoja i poduzetništva do 2027. godine.

Prvi dan održavanja Nacionalnog savjetovanja zaključen je panel raspravom naziva „Potencijali tržišta rada i relevantnost strukovnog obrazovanja za potrebe gospodarstva i poduzetništva“. U panel raspravi sudjelovali su Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje MZO, Robert Blažinović, p.o. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt MINGOR, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje MROSP, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore te Josip Zaher, predsjednik HGK Komore Zagreb.

Drugi dan održavanja Nacionalnog savjetovanja rezerviran je za predstavljanje mjera za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, administrativno rasterećenje gospodarstva te planirane izmjene Zakona o poticanju ulaganja.


 

Stranica